Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Nieuwe studenten Biologie

Heb je je voor het studiejaar 2020-2021 voor het eerst ingeschreven voor de opleiding Biologie? Dan vind je hier nuttige informatie over de opleiding.

Op deze pagina:
 • Studiestarter en virtuele rondleiding

  De Studiestarter is de wegwijzer voor alle aankomend studenten die gaan starten met een opleiding aan de bètafaculteit van de UvA. Hierin vind je nuttige informatie over de opbouw van onze onderwijsprogramma’s, de studiefaciliteiten, de begeleiding vanuit de faculteit en wat er naast je studie te doen is.

  Daarnaast vind je hier een virtuele rondleiding door het hoofdgebouw van de faculteit FNWI. Hiermee kun je op je gemak studieplekken en andere faciliteiten in en rondom Science Park 904 verkennen.

 • Opleidingsintroductie Biologie: start maandag 31 augustus

  De opleiding Biologie gaat van start op maandag 31 augustus (de week na de Intreeweek) met online en fysieke introductie- en onderwijsactiviteiten. Deelname aan de opleidingsintroductie is verplicht. Daarnaast zullen in de eerste week verscheidene (online) activiteiten georganiseerd worden door de studieverenging Congo.

  Hieronder vind je het programma van de eerste onderwijsweek en de groepsindeling van de introductiedag. Verdere details over de introductiedag ontvang je per e-mail, uiterlijk op de vrijdag voorafgaand aan de introductiedag. Deze informatie en de groepsindeling komt ook op de Canvaspagina van het vak Introductie Biologie te staan. 

  Ben je niet ingedeeld of heb je geen toegang tot Canvas en ben je wel van plan om met deze opleiding te starten? Neem dan contact met ons op via biologie@uva.nl

 • Laptop nodig: check de vereisten

  Voor je studie heb je een laptop nodig die voldoet aan de volgende eisen:

  • Processor: Intel Core i3 of beter;
  • Intern geheugen (RAM): 4GB of meer;
  • Opslag (HDD of SSD): 128GB, SSD is aanbevolen;
  • WiFi: multiband (2.4GHz én 5GHz);
  • Webcam en microfoon;
  • Schermdiagonaal: minimaal 11". Groter mag natuurlijk, maar bedenk wel dat je deze (inclusief adapter) regelmatig moet meenemen naar de faculteit en dat een groter scherm meestal gepaard gaat met extra gewicht.
  • Schermresolutie: 1366x768 of beter, 1920x1080 is aanbevolen.
  • LET OP: een Chromebook, IPad of tablet voldoet niet aan de vereisten!

  We raden een Windows besturingssysteem aan. MacOS is ook mogelijk, maar vereist meer uitzoekwerk en eigen initiatief omdat de ondersteuning beperkter is.

  Voor een voordelige aanschaf van een laptop kan je kijken op de site van Campus Shop.

  Software

  Via softwarepagina https://datanose.nl/#byod vind je de nodige instructies en licentiegegevens voor ArcGIS, CLC Workbench, Coach, Mathematica, MATLAB, Office en R. Daarnaast zijn er ook instructies voor het gebruik van Windows op de Mac (en de nodige licentiegegevens voor VMWare/Windows), mocht dat nodig zijn.

  UvA-studenten kunnen gratis gebruik maken van Office 365 ProPlus. Dit pakket is te downloaden via uva.nl/downloadoffice.

  Voor goedkope aanschaf van overige software (en hardware) kun je terecht bij  SURFspot.

  Voor alle vragen met betrekking tot de laptopvereisten en het installeren van software kun je mailen naar: laptops-fnwi@uva.nl

 • Onderwijs ten tijde van Corona

  Vanwege de geldende Coronamaatregelen zal het onderwijs er in ieder geval in het eerste semester anders uitzien dan gebruikelijk. Een groot deel van het onderwijs zal online plaatsvinden. Dit betreft in periode 1 in ieder geval alle hoorcolleges en tentamens. Een deel van de werkgroepen en practica zal wel on campus plaatsvinden.

  Het streven is dat iedere student in ieder geval gemiddeld zo’n 2 uur per week fysiek onderwijs volgt. Voor studenten die vanwege gezondheidsklachten niet fysiek aanwezig kunnen zijn, wordt er zo mogelijk een (online) alternatief geboden.

  Online studeren

  Als UvA-student heb je beschikking over een eigen UvA-mailadres in Microsoft 365. Daarbij krijg je een professioneel pakket aan voorzieningen, zodat je gemakkelijk en veilig online kunt studeren. Dit pakket bestaat o.a. uit de standaard Office-applicaties, Microsoft Teams en OneDrive.  

  Meer weten? Kijk op student.uva.nl/onlinestuderen.

  Via de digitale leeromgeving Canvas heb je toegang tot al het onderwijsmateriaal, (oefen)toetsen, opdrachten, etc.  Veel online onderwijs wordt gegeven via Zoom. Je hebt als UvA-student direct en veilig toegang tot Zoom met je UvAnetID.

  Thuis studeren

  Studeren in Coronatijd betekent meer thuis studeren en minder contact met medestudenten en docenten. Uiteraard doen wij ons best om alle studenten met regelmaat te zien op Science Park en word je tijdens je studie nog steeds begeleid door je mentor, AV-coördinator en studieadviseur.

  We delen daarom graag deze tips om het (thuis)studeren makkelijker voor je te maken:

  • Algemene tips over thuis studeren in Coronatijd vind je hier.
  • Ben je op zoek naar tips of een (online) training om je studeer skills te verbeteren? Kijk dan eens op Succesvol studeren.
  • In deze infographic vind je tips hoe je vaardigheden leert om een balans te vinden tussen het behalen van doelen én jezelf toestaan om af en toe een stap terug te nemen om te rusten, ontspannen en reflecteren.
  • Voor studenten met een dusdanige thuissituatie dat het geconcentreerd studeren of maken van toetsen vrijwel onmogelijk is, is het mogelijk om op locatie te studeren en/of tentamens te maken. Er is op Science Park beperkt plek om te studeren. Deze plekken kun je reserveren. Er zijn ook plekken die je niet kunt reserveren, daar geldt vol = vol. Heb je hier verder nog vragen over, meld je dan bij de studieadviseur, die zal met jou de mogelijkheden bespreken.
  • Uiteraard mag je altijd contact opnemen met de studieadviseur per mail of voor een online/telefonische afspraak. Bij twijfel, gewoon doen!
 • Studie & functiebeperking

  Als je een functiebeperking hebt die mogelijk een belemmering voor je studievoortgang kan veroorzaken, dan adviseren wij je om dit vroegtijdig door te geven aan de studieadviseur van jouw opleiding: Hugo Eenhoorn.

  Er zijn mogelijkheden voor extra ondersteuning en begeleiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra tentamentijd bij dyslexie, hulp bij studieplanning of aanpassingen tijdens practica.

  Meer informatie over de studieadviseur vind je hier.

 • Roosters

  De roosters voor het komende studiejaar kun je vinden via DataNose. Vanwege de corona-maatregelen zal het rooster van periode 1 (sept-okt) pas op 31 augustus definitief zijn. Voor die tijd kunnen er nog wijzigingen optreden. De indeling in werk- en practicumgroepen zal in de eerste week van september gebeuren, op basis van de aanwezigheid bij de Opleidingsintroductie. Tot die tijd zijn alle werkgroepen en practica in je persoonlijke rooster weergegeven.