Drie dagen het beste uit jezelf halen en kennis maken met de UvA-gemeenschap: het driedaagse Get Ready introductieprogramma was ook deze zomer weer en groot succes met onder andere waardevolle workshops, een inspirerende ontmoeting met niemand minder dan Jandino Asporaat en kennismaking met en begeleiding door en enthousiaste groep studentenmentoren.

Get Ready is bedoeld voor eerstejaars studenten van alle faculteiten die eerstegeneratiestudenten zijn; studenten die de eerste in hun familie zijn om te studeren in het hoger onderwijs. Ook doen  studenten mee die vanuit het mbo en/of hbo zijn doorgestroomd naar de universiteit. Studeren in Amsterdam blijkt namelijk lang niet voor iedereen even makkelijk. Zo blijkt dat de sociaaleconomische klasse en herkomst van studenten bepalend zijn voor de doorstroom in het onderwijs en de kans van slagen tijdens de studie, net als dat studenten eenmaal op de universiteit veel uitsluitingsmechanismen ervaren. Raisa Sambo, projectleider Chief Diversity Officer (CDO) team: “Ik geloof dat succes is waar kansen en voorbereiding elkaar kruisen. De uitdaging om aansluiting te vinden met de academische wereld, heeft bijvoorbeeld te maken met het opbouwen van een relevant netwerk, cultureel kapitaal en de combinatie van jezelf niet direct herkennen in de studenten om je heen. Met Get Ready krijgen studenten de kans om zich adequate voor te bereiden op hun eerstvolgende grote stap in het leven.”

Jandino Asporaat: Ga altijd op zoek naar mogelijkheden, of creëer ze zelf

Get Ready startte krachtig met de komst van stand-upcomedian, acteur, televisiepresentator en ondernemer Jandino Asporaat. In een openhartig en bijzonder interview vertelde hij over zijn jeugd, de moeilijkheden die hij heeft overwonnen en waar hij kracht vandaan haalt. Met liefde deelde hij enkele wijze lessen en raad voor de studenten, bijvoorbeeld hoe elke nieuwe situatie iedereen altijd onzeker maakt, maar dat het altijd goed komt door te geloven in jezelf. Jandino: “Ga ook altijd op zoek naar mogelijkheden. Als die er niet zijn: creëer ze!”. Met Jandino’s aanwezigheid werd het eerste deel van de ochtend afgesloten. Onder enthousiaste leiding van dagvoorzitter Mahutin Awunou stond dit deel verder in het teken van kennismaken met elkaar én met jezelf. Dit gebeurde o.a. onder zeer betrokken begeleiding van studentmentoren van alle faculteiten.

Volgens een van de studentenmentoren, Marwa Ahmed, hebben niet alleen de studenten er iets aan gehad maar ook de mentoren zelf. “Doordat wij studenten tips en tricks geven om meer zelfvertrouwen te geven, reflecteren we ook weer op onszelf en werd ik weer bewuster van hoever ik zelf ben gekomen en waar ik nog tegen aanloop. Ik hoop ook vaker stil te staan bij een aantal dingen die Jandino aanhaalde, bijvoorbeeld ‘wie ben jij als anderen er niet zijn?’. Het helpt om voor ogen te houden wie IK ben, wat IK wil, waar IK naar toe wil. Net als dat degene ben die waarde geeft aan mijn diploma. Je kunt nog zoveel papiertjes halen, maar als je niet in jezelf gelooft, kom je ook niet verder. Ook als mentor kreeg ik een boost van het programma”.

Workshops, academische binding en community building

Ook volgden de studenten leerzame workshops over veerkracht (gegeven door Meike Heeremans van het Student Career center) en het (h)erkennen van sociaal en cultureel kapitaal met Imane Chentouf van ECHO. Ook was er een workshop over het Ikigai-model door Marie Hoogstraten en Anna Holland en een workshop storytelling met Ian Kenny. Op de tweede dag stond kennismaken met de UvA en de academische wereld centraal. Michel Leezenberg (Universitair Hoofddocent aan de afdeling Wijsbegeerte) prikkelde de studenten en mentoren met zijn college over de oorsprong van wetenschap, waarbij het heersende beeld van de centrale rol van de West-Europese universiteiten en hun wetenschapsgeschiedenis en tradities op zijn kop zette. Zijn betoog eindigde met de dringende oproep richting de studenten altijd kritisch te zijn en vragen te stellen. Na de lezing konden de studenten verschillende workshops volgen over het plannen en verrijken van je studie en praktische zaken rond het studeren.

De tweede dag eindigde met een bijzondere opdracht onder leiding van Raoul Vertrouwd van de stichting Passie voor je toekomst: schrijf een brief aan jezelf. Waar sta je nu en waar zie je jezelf over een jaar? De brief komt bij de studenten terug op de terugkomdag. Na twee dagen hybride werkvormen was het op de derde dag tijd om elkaar in levenden lijve te ontmoeten. Een gezellige boottocht door Amsterdam met ruim 50 studenten aan boord eindigde bij restaurant Pacific. Daar werd onder het genot van hapjes en drankjes de kennismaking voorgezet en de goede start van het academisch jaar.

Meer informatie over Get Ready
Meer weten? Neem dan contact op met CDO-team projectleider Raisa Sambo r.n.m.sambo@uva.nl