Drie UvA-studenten zijn genomineerd voor een ECHO Award 2021, een prijs voor excellente studenten uit ondervertegenwoordigde groepen. Rosie Zheng en Julia van Oosten zijn finalisten voor de Bèta Techniek Award. Assamaual Saidi is finalist voor de Loyens & Loeff Law & Tax Award.

Elke Nederlandse universiteit of hogeschool mag succesvolle studenten uit ondervertegenwoordigde groepen voordragen voor een ECHO Award. Hierbij wordt specifiek gekeken naar hun vermogen om zich te onderscheiden in hun ondernemende instelling, organiserend vermogen, actieve maatschappelijke betrokkenheid en hun constructieve aanpak in uitdagingen gerelateerd aan uitsluiting. Assamaual, Rosie en Julia hebben zich weten te onderscheiden in elk van deze gebieden.

Assamaual Saidi

Assamaual Saidi is student Rechtsgeleerdheid en Politicologie aan de UvA. In zijn eerste jaar nam hij het initiatief tot de eerste islamitische studentenvereniging aan de UvA en vorig studiejaar had hij onder andere zitting in de Centrale Studentenraad. Assamaual maakt zich hard voor een inclusieve cultuur binnen de universiteit waarin verschil wordt gevierd, in plaats van onderdrukt, en waarin eenieder vrij is én zich vrij voelt om de identiteit naar eigen inzichten en voorkeuren gestalte te geven, ook als het een religieuze identiteit betreft.

Rosie Zheng

Rosie Zheng is geboren in China en woont sinds haar derde in Nederland. Ze heeft Psychologie en Kunstmatige Intelligentie gestudeerd aan de UvA en is dit jaar gestart met Cognitive Neuroscience en AI aan de Radboud Universiteit. Ze streeft naar een omgeving waarin alle mensen, ongeacht gender en etniciteit, respectvol worden behandeld en gelijke kansen krijgen, door racisme jegens Aziatische mensen te bestrijden en gender diversiteit in de bètawetenschappen te stimuleren. Dit doet zij door incidenten te behandelen, verbintenis en bewustzijn te creëren, en te focussen op representatie.

Julia van Oosten

Julia van Oosten rondde vorig academiejaar de master Information Systems af aan de UvA en is nu masterstudent Applied Data Science aan de Universiteit Utrecht. Julia’s voornaamste visie op diversiteit en inclusie is dat representatie belangrijk is. Met haar rol als tutor aan eerste- en tweedejaarsstudenten Informatiekunde, onderwijsassistent en secretaris bij het sociëteitsbeheer van roeivereniging Skøll, probeert ze een positief rolmodel te zijn voor aankomende studenten met een migratie-achtergrond, vrouwen, maar ook andere studenten. Ze wil dat universiteiten zorgen voor een divers aanbod aan onderwijzers/rolmodellen, zodat elke student zichzelf kan herkennen.

Kans op summercourse in VS

De finalisten worden uitgenodigd voor een jurypresentatie op maandag 25 oktober. In totaal zijn er 14 finalisten geselecteerd: 6 in de categorie ECHO Award WO, 3 in de categorie ECHO Award HBO, 2 in de categorie Loyens & Loeff Law & Tax Award en 3 in de categorie Bèta Techniek Award.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke ceremonie op dinsdag 7 december 2021. De winnaars in de vier verschillende categorieën winnen een summercourse van 6 weken aan UCLA in de Verenigde Staten.

ECHO, het landelijke Expertisecentrum Diversiteitsbeleid, is een non-profit organisatie die zich inzet voor diversiteit en inclusie in het (hoger) onderwijs en de arbeidsmarkt. ECHO maakt met de uitreiking van de award excellente studenten met een niet-westerse achtergrond zichtbaar die bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen. ECHO is een volledige partner van het Chief Diversity Officer team van de UvA.

Lees hier meer over diversiteit aan de UvA