Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Sociologie

De afgelopen vijftig jaar heeft alleen al in Nederland een ware cultuuromslag plaatsgevonden: we kunnen inmiddels samenwonen zonder dat er schande van wordt gesproken, we mogen trouwen met iemand van dezelfde sekse en scheiden als het huwelijk spaak loopt. Drugs worden gedoogd. De maatschappij is sneller geworden, individualistischer ook. We zijn minder trouw aan onze werkgevers, wisselen vaker van baan. Hoe is dat zo gekomen en waartoe zal dit leiden?

Natuurlijk komen veranderingen in een bepaald land nooit autonoom tot stand. We leven in een wereldcultuur, waarin landen, culturen en godsdiensten invloed op elkaar uitoefenen. Westerse bedrijven trekken naar landen met lage lonen, migranten en vluchtelingen komen naar Nederland. We luisteren naar muziek uit alle windstreken en kijken graag naar buitenlandse soaps. We stellen ons op als wereldburger. Maar wat doet dat met ons? Maakt het ons echt niet uit waar we wonen of werken? Hoe diep zijn we geworteld in onze eigen cultuur?

Breed en veelzijdig

Sociologie is een brede en veelzijdige studie: het gaat over de hele wereld of over één gezin, over de relaties tussen arme en rijke landen of over de verhouding tussen leraren en leerlingen, over uitgaan in Amsterdam of flexibeler werken in het bedrijfsleven. Over welk samenlevingsverband het ook gaat, groot of klein, één ding is zeker: als socioloog kom je steeds weer voor nieuwe problemen en nieuwe vragen te staan.

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Algemene Sociologie is de aansluitende master voor deze major. Kijk voor meer informatie hier.

Ervaring van een BG student

Caro Verhoef (start BG in 2018):

Sociologie is dé wetenschappelijke discipline die zich ontfermt over wat gaande is in de maatschappij. Dit kan zowel in het verleden, als in het heden zijn. Het kan plaatsvinden zowel in Nederland, als duizenden kilometers verder weg. Het vakgebied is breed en kenmerkt zich door nadenken over- en onderzoek doen naar fenomenen die zich voordoen in de samenleving. Gedurende de studie leer je een helikopterview te genereren in relatie tot deze fenomenen. Op deze manier krijg je inzicht in hoe eventuele problemen tot stand komen, en waar zich mogelijk ruimte voor verbetering bevindt. In het eerste majorjaar krijg je aardig wat theorievakken, waarmee een soort algemene basis wordt gelegd. Ik zelf ben van mening dat de inhoud en opzet van deze vakken goed vergeleken kan worden met het vak De staat en de Mensen uit het eerste jaar van Bèta-gamma, wat in mijn ervaring onder andere betekent: enerverende werkgroepen met hevige discussies. Dit aspect is eigenlijk breder te trekken tot een algemeen element wat werkgroepen in de studie sociologie kenmerkt. Een ander basiselement van de major omvat het leren onderzoek doen, wat bewerkstelligd wordt in een aantal analysevakken. Verder is sociologie eigenlijk een major met veel ruimte voor eigen indeling. Naast het vastgestelde bovengenoemde curriculum, is er minstens zo veel EC te behalen in specialisatievakken en keuzevakken, die je zelf kunt indelen. Een kleine tip hiervoor is dat er vaak keuze mogelijk is uit meer vakken dan enkel die genoemd zijn in het studieplan (informeer hiervoor een studieadviseur). Sociologie is een grote studie, waardoor (gevoelsmatig) uit alle hoeken en gaten van de universiteit leerlingen tevoorschijn komen die wel hier of daar een vak meepikken. Er zijn majorstudenten, minorstudenten, keuzevak-studenten, en uiteraard een hele hoop bachelor studenten. Dit zorgt voor een grappige dynamiek onderling, zelfs, of misschien juist, nu corona fysiek onderwijs belemmert. Elk vak heeft nieuwe gezichten! De rede dat ik zelf besloten heb om sociologie te gaan doen, zit ‘m in het feit dat de studie terug te leiden is tot het gedrag van mensen. Dit individuele niveau wordt vervolgens breder getrokken tot groepsgedrag, en beiden beïnvloeden elkaar continue. Juist deze dynamiek is wat mij interesseert. Wat ik daarnaast in de major erg mooi meegenomen vind, en iets is waar ik in eerste instantie niet per se bij stil had gestaan, is dat er veel aandacht uitgaat naar hedendaagse problematiek, ook dichtbij huis. Denk hierbij aan ongelijkheid, discriminatie, verschillende culturen, en interacties tussen groepen. Sociologie houdt je met beiden benen in de maatschappij, en gezien ik de major met scheikunde combineer is dat een heuse verrijking!

Studieplannen