Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Scheikunde

Scheikunde is de studie van stoffen, van moleculen tot levende cellen. Met deze kennis probeer je bestaande processen te verklaren of te verbeteren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Scheikunde is een veelzijdig vak: sommige chemici zijn dagelijks bezig met de synthese van nieuwe stoffen in het lab, anderen meten de concentratie dioxines in voedsel of simuleren chemische processen op de computer.

Voor het doen van onderzoek is kennis van en inzicht in de bouw van moleculen en cellen noodzakelijk. Tijdens de studie Scheikunde onderzoek je daarom met behulp van allerlei moderne technieken de structuur en eigenschappen van moleculen en levende cellen. Ook het proces om moleculen te maken en nieuwe methoden daarvoor te ontwikkelen, vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Scheikunde is het academische ‘doe-vak’ bij uitstek: als je wilt, kun je zeker eenderde van de tijd besteden aan practica en onderzoek.

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Chemistry is de aansluitende master voor deze major. Kijk voor meer informatie hier.

Ervaring van een BG student

Doris Huijsmans (start BG in 2018):

De reden dat ik de major scheikunde gekozen had was omdat het een erg interdisciplinaire major is. Niet enkel scheikunde komt aan bod, maar ook natuurkunde, wiskunde en biologie komen om de hoek kijken. Ik vond dit zelf heel leuk, omdat het voor afwisseling zorgt binnen de major. Zo kan je in de ochtend een hoorcollege hebben over organische chemie, en in de middag een wiskunde college. Sommige studenten ervaren deze afwisseling juist als een nadeel, omdat ze bijvoorbeeld meer moeite hebben met wiskunde. Maar als een Bèta-Gamma student ben je deze afwisseling wel gewend, en zie je het eerder als een uitdaging!
Naast de inhoudelijke afwisseling, is er ook afwisseling tussen theoretische lessen en de praktijk gerichte lessen op het lab. Ik vond de blokken waarin we practicum hadden altijd erg leuk, maar ook intensief. Het is heel leuk en leerzaam om de kennis die je tijdens de college opdoet toe te passen in de praktijk. En het is intensief omdat het lange dagen zijn op het lab, en er zit veel tijd in de voorbereiding. Dus het is wel belangrijk dat je affiniteit hebt met labwerk.
Wat in mijn ogen ook een groot verschil is met Bèta-Gamma is dat je over het algemeen les krijgt van professoren. Zij geven colleges over hun eigen onderzoeksgebied, en in de werkgroep kan je vragen stellen aan masterstudenten. Dit is heel leerzaam want de professoren geven les over iets waar zij super veel vanaf weten en heel enthousiast over zijn. Het contact met hun is anders dan bij de Bèta-Gamma docenten, omdat de professoren iets minder dicht bij de studenten staan dan de docenten.

Studieplannen