Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Factsheet Politicologie BG

Contactpersonen major

Studieadviseurs

Naam: Grace Coert, Bianca de Groot & Florien Pals
Telefoon: via de Education Desk Social Sciences
E-mail: studieadviseur-pol@uva.nl
Telefonisch "inloop"spreekuur: dinsdag 11-13 (korte vragen)
Verder op afspraak via de Education Desk Social Sciences (voorlopig telefonisch of via Zoom)
Beschikbaar voor de volgende vragen: majorplanning, vakspecifieke vragen. 

Bij welke studieadviseur moet ik zijn voor....? - studieadviseur major of studieadviseur Bèta-gamma/Future Planet Studies

Education Desk Social Sciences

Kan vanwege de corona maatregelen alleen telefonisch of via email worden bereikt.
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 14.00 uur
E-mail: edss@uva.nl
Telefoonnummer: 020 – 525 3777
Beschikbaar voor de volgende vragen: algemene vragen over inschrijving, cijferregistratie e.d. en voor het maken van een afspraak met de studieadviseur.

Vakaanmelding

 • De informatie over de inschrijfdata is te vinden op de site voor politicologiestudenten: http://www.student.uva.nl/pol/ onder A-Z kopje vak- en tentamenaanmelding, data vakaanmelding.
 • Vakaanmelding moet op de volgende wijze: via de planner in de studiegids, zie het stappenplan op de website onder A-Z kopje vak- en tentamenaanmelding. Let op! Inschrijving tijdens de inschrijfperiodes is verplicht! Daarna is inschrijving voor vakken niet meer mogelijk en ben je uitgesloten van deelname. (Technische) problemen met de inschrijving moeten ook tijdens de inschrijfperiode worden gemeld bij de Education Desk Social Sciences. Geen vakaanmelding betekent geen onderwijs bij Politicologie.
 • De inschrijving als student aan de UvA is gekoppeld aan de vakaanmelding. Studenten kunnen zich alleen aanmelden voor vakken in SiS als ze via Studielink een verzoek tot inschrijving voor het komende studiejaar hebben ingediend (Je hoeft dan nog niet te hebben betaald; dat kan tot en met 31 augustus). Houd er rekening mee dat het verwerken van je inschrijvingsverzoek tot 2 werkdagen kan duren en dat je voor je inschrijvingsverzoek moet beschikken over een DigiD. Het aanvragen van een DigiD kan tot 5 werkdagen in beslag nemen. Bereid je daarom tijdig voor op de vakaanmelding!

Aanschaf literatuur

Literatuur is te vinden via de digitale studiegids van de UvA (vanaf half mei) en Canvas (na vakaanmelding).

Roosters

Roosters zijn te vinden via https://rooster.uva.nl/.
Let op: de roosters zijn per studiejaar van de Bachelor Politicologie en de minors gerangschikt. Majorvakken zijn over verschillende jaren & roosters verspreid. Zoek op vak!

Informatiekanalen en mailinglijst

Zie voor de berichten aan studenten altijd de website. Ook worden onderwijsmededelingen soms via Canvaspagina’s van de lopende vakken verspreid.

Procedure aanvraag beoordelingsformulier bachelorscriptie

Voor je diploma-aanvraag heb je het beoordelingsformulier van je bachelorproject nodig. Deze moet je uploaden in het diploma-aanvraagformulier. Je ontvangt een kopie van het beoordelingsformulier van je majorscriptie van je scriptiebegeleider.

Overige opmerkingen en aanvullingen

 • Geen vakaanmelding = geen onderwijs.
 • De Major Politicologie wordt deels in het Nederlands en deels in het Engels aangeboden. Sommige hoorcollegevakken worden zowel in het Nederlands als in het Engels aangeboden. Bij de Engelstalige hoorcollegevakken is het doorgaans wel mogelijk om te kiezen voor een Nederlandstalige werkgroep en Nederlandstalige toetsing (tentamens, opdrachten, essays, papers). Let er bij de vakaanmelding op dat je je voor hoorcolleges en werkgroepen inschrijft met de gewenste voertaal. Bij kleinschalige werkcolleges is geen taalkeuze mogelijk.
 • Alle mastertracks bij de Master Politicologie zijn selectief. Zie de betreffende masterwebsite voor de selectieprocedure en toelatingseisen. De keuze van de specialisatie en de daarbij behorende kernmodule is een aanbeveling voor toelating tot het betreffende mastertraject binnen de master Politicologie, maar biedt geen garantie.
 • Mocht je een stage (12 EC) willen doen bijbehorend bij je bachelorproject, dan wordt 6 EC hiervan geteld als bachelorwerkcollege en 6 EC als vrije keuzeruimte.
 • Let op de volgende ingangseisen van de vakken:
  • Voor deelname aan de Core Module is een afgerond corresponderend basisprogramma vereist (Basisprogramma IB voor de Core Module IR)
  • Voor deelname aan een bachelorwerkcollege is een afgeronde Core Module vereist. Raadpleeg de vakbeschrijving in de studiegids of je het vak met jouw specifieke Core Module kunt volgen.
  • Voor deelname aan het bachelorproject is een afgeronde Core Module vereist en dient daarnaast het vak Research methods and skills pre-master course (voor major-, schakel- en minorstudenten) te zijn afgerond.

Aandachtspunten en aanbevelingen door majorstudenten

 • Politicologie is zeker de moeite waard, maar ontzettend breed. Besef dat je je pas in je master echt zal focussen en probeer daar alvast naar op te bouwen.
 • Als de werkdruk te hoog is kan je er ook voor kiezen om er vier jaar over te doen, zodat je niet achter jezelf aan loopt te hollen. En wees actief in het benaderen van de studieadviseurs. 
 • Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid leeswerk, meestal heb je lang niet alles nodig en leer je snel genoeg. Oefen wel goed met Engels schrijven als de mogelijkheid daarvoor is, aangezien dit nog veel voor gaat komen waarschijnlijk. Daarnaast is er in het derde jaar heel veel keuze binnen politicologie, dus je zit nog niet helemaal vast.