Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Neurobiologie

Neurobiologie is een specialisatie binnen de bachelor Biomedische wetenschappen. Het is een relatief jonge richting binnen de wetenschap, op het snijvlak van diverse disciplines, waaronder biologie, psychologie, filosofie en informatiekunde. De major Neurobiologie is geschikt voor studenten gefascineerd door het functioneren van het menselijk brein.

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Biomedical Sciences: Neurobiology is de aansluitende master voor deze major. Kijk voor meer informatie hier. Houd er wel rekening mee dat je met dit majorprogramma niet zonder meer toegang hebt tot alle tracks.

Toelatingseisen

  • VWO eindexamen Biologie
    Indien je hier niet aan voldoet neem dan contact op met de studieadviseur van het IIS.
  • Het behalen van het vak Van de Oerknal naar het Leven.

Vanwege de numerus fixus bij de bachelor Biomedische wetenschappen, is er voor de majoren Biomedische wetenschappen en Neurobiologie een beperkt aantal plekken beschikbaar. Op dit moment gaat het om 20 plekken per jaar voor beide majoren samen. Als meer mensen zich aanmelden, zal er worden geselecteerd op studievoortgang, cijfers en motivatie.

Ervaring van een BG student

Victoria de Leeuw (start BG 2011):

Je gaat het misschien wel hetzelfde meemaken straks in mei als ik twee jaar geleden: tot de dag voor de deadline twijfelen welke major het gaat worden. Die dag viel voor mij het kwartje waarom ik voor neurobiologie zou gaan en ik hoop met dit stukje te zorgen dat het kwartje bij jou eerder gaat vallen. De major neurobiologie is een track binnen biomedische wetenschappen en je eerste jaar ben je met vakken bezig die nog niet specifiek over hersenen gaan. Ik vind het toch heel nuttig en leuk om biomedisch te hebben gehad omdat ik heel gefascineerd ben door celbiologie, genetica en in het lab staan. Je bent continu bezig met de waarom-vraag (waarom werkt iets op deze manier), wat het grote verschil is met bijvoorbeeld geneeskunde.

Wat je zal merken is dat jij soms bepaalde stof voor het eerst hoort die biomedici voor de zoveelste keer horen. Dat maakt het voor bèta-gammisten aanpoten, zeker in het eerste jaar van je major. Wees je ervan bewust en zoek alles op waarvan de biomedici hun schouders ophalen terwijl jij met een vraagteken boven je hoofd zit. Deze studie heeft echt een (cel)biologische inslag en er wordt effectief maar 1-2 maanden besteed aan cognitieve functies (in je derde jaar). Als je dat een leuker onderdeel vindt van de hersenen kan je kijken naar de major Brein en Cognitie (de meest bèta-tak van psychologie) of de hele bachelor psychobiologie (waar helaas een numerus fixus op komt te staan).

En dan nog mijn tip: kijk wat de mogelijkheden zijn! Een voorbeeld: voor het bèta-gamma curriculum hoef je niet alle vakken te volgen, waaronder de miniscriptie eind jaar twee. Voor bèta-gamma hoef je dan bijna niets meer te doen in die periode, dus ik heb me een week van tevoren hals over kop ingeschreven. Het was super leerzaam én leuk om zo'n groot Engels artikel te schrijven, dus ik raad het vak zeker aan om te doen! Ik heb bovendien op deze manier mijn stage ruim van tevoren kunnen regelen, heb je daar ook geen stress meer over.

Na veel dubben of ik het wel zou kunnen heb ik me toch aangemeld voor de Neuroscience master van Oxford. Als bèta-gammist heb al een streepje voor op andere aanmeldingen omdat de insteek van de studie interdisciplinair is, dus het is zeker het proberen waard.

Studieplannen