Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Majors

Bèta-gamma is anders dan andere studies omdat je voor een deel je eigen studieprogramma samenstelt. Om er zeker van te zijn dat je voldoende breedte en diepgang ontwikkelt, kies je uit een vooraf vastgesteld pakket aan majors.

Na het vaste eerstejaarsprogramma van 60 EC volg je in het tweede en derde jaar naast de vaste Bèta-gamma vakken (totaal 15 EC) een major. Een major is een samenhangend programma binnen een bepaalde discipline, met een omvang van maximaal 105 EC. Wanneer een major kleiner is dan 105 EC is het de bedoeling dat het programma wordt aangevuld met een minor, keuzevakken buiten de major of met extra vakken binnen major, zodat uiteindelijk het gehele bachelorprogramma 180 EC omvat. De majors worden verzorgd door andere bacheloropleidingen binnen de Universiteit van Amsterdam.

Via het keuzemenu aan de linkerkant kun je meer informatie vinden over de majors van Bèta-gamma.

LET OP: De studieplannen die je daar ziet staan zijn specifiek voor de studenten die in het genoemde jaar zijn gestart. Het studieplan in jouw startjaar kan er anders uit (komen te) zien. Het studieplan voor het komende studiejaar is in de lente daarvoor definitief en ontvang je na je majorkeuze.

LET OP: je kunt pas met de major starten als je minimaal 48 EC uit het eerste jaar van Bèta-gamma hebt behaald (je bindend studieadvies)!

Majorkeuzetraject

Het maken van je majorkeuze is natuurlijk niet eenvoudig. We proberen je daar zo goed mogelijk bij te helpen. Hieronder staan de (deels verplichte) onderdelen van een goed majorkeuzetraject. De stappen hoeven natuurlijk niet in deze volgorde te worden afgelopen.

Voorlichting majorkeuze

Het majorkeuzetraject start in januari met een voorlichting over dat traject door de opleidingscoördinator en de studieadviseurs.

Majorkeuze: Informatie en voorlichting

Majormarkt

In februari vindt er een majormarkt plaats. Hierover ontvang je meer informatie per mail. Er zal gelegenheid zijn om studieadviseurs en studenten van de majoren te spreken om je vragen te beantwoorden. De markt is natuurlijk het nuttigst als je vooraf al wat onderzoek hebt gedaan naar je majorkeuze zodat je op de markt al je vragen kunt stellen.

Majorkeuzeworkshop

In blok 4 wordt er een majorkeuzeworkshop georganiseerd. In de workshop ga je bekijken hoe het keuzeproces werkt; wat jouw kwaliteiten en interesses zijn, welke verwachtingen heb je van de majors die je overweegt te kiezen en hoe je die verwachtingen kunt toetsen. Het doel van de workshop is dat je een actieplan formuleert waarmee je aan de slag kunt om een goede majorkeuze te maken voor 15 april.

UvA Bachelordag

In oktober en maart valt ieder jaar de bachelordag van de UvA. Deze dag is natuurlijk een goede gelegenheid om meer te weten te komen over de bacheloropleidingen waar de majors worden aangeboden. Meer informatie kun je vinden op www.uva.nl/bachelordag.

Meelopen

Om een beter beeld te krijgen van een bepaalde major, is het mogelijk om met een majorvak mee te lopen. 

Heb je vragen over het meelopen? Stuur dan een e-mail naar educatie@svspectrum.nl.

Majorspeeddate

Studievereniging Spectrum organiseert in blok 4 een majorspeeddate. Tijdens deze speeddate kun je vragen stellen aan ouderejaars uit diverse majors.

Mentorgesprek

In blok 4 nodigt een van de junior docenten je uit voor een (verplicht) mentorgesprek. In dit gesprek staat, naast de voortgang, de majorkeuze centraal. Er zal je onder andere gevraagd worden welke major op dat moment je eerste keus is en wat je nog gaat doen om tot een definitieve beslissing te komen.

Studiegids

Via www.studiegids.uva.nl kun je vakomschrijvingen vinden van de majorvakken, zodat je een beter beeld krijgt van de onderwerpen waarmee je je bezig gaat houden en de onderwijsvormen. Ook vind je bij veel vakken een literatuurlijst. Naar aanleiding daarvan kun je eens binnenlopen in bijvoorbeeld de Athenaeum boekhandel op het Spui of de Polare op het Koningsplein om boeken in te kijken, zodat je al weet wat je binnen de gekozen major gaat lezen.

Studieadviseurs

Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de studieadviseurs van het IIS. Je kunt hen mailen of een afspraak inplannen (zie pagina studieadviseur).

Het antwoord op veel algemene vragen kun je vinden in onderstaand document.