Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Kunstmatige intelligentie

Als je de major Kunstmatige intelligentie volgt, leer je hoe je machines zo intelligent mogelijk kunt maken. Kunstmatige intelligentie gaat niet altijd over robots, maar bijvoorbeeld ook over spraakanalyse. Er wordt software ontwikkeld om telefoongesprekken mogelijk te maken tussen personen die elkaars taal niet spreken, bijvoorbeeld tussen Japanners en Nederlanders. De computer moet dan uit klanken woorden destilleren, de betekenis van deze woorden begrijpen, deze vertalen naar een andere taal en vervolgens ‘uitspreken’.

Om alle facetten van kunstmatige intelligentie te begrijpen maak je gebruik van kennis en inzichten uit veel verschillende disciplines: informatica, wiskunde, psychologie, logica, filosofie en taalkunde zijn voor het vak van groot belang.

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Vanwege de numerus fixus bij de bachelor Kunstmatige intelligentie is er voor de major Kunstmatige intelligentie bij Bèta-gamma een beperkt aantal plekken beschikbaar. Op dit moment gaat het om 25 plekken per jaar. Als meer mensen zich aanmelden, zal er worden geselecteerd op studievoortgang, cijfers en motivatie.

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Artifical Intelligence is de aansluitende master voor deze major. Kijk voor meer informatie hier.

Als studenten extra logica vakken als keuzevak kiezen, dan heeft men een goede voorbereiding voor de master Logic, en in het algemeen zullen studenten met zo’n programma worden aangenomen

Het majorprogramma is ook een goede voorbereiding op de research master Brain and Cognitive Sciences, maar er vindt wel selectie plaats (zoals voor alle instromers in deze master).

Ervaring van een BG student

Anouk Mul (start BG 2017):

Ben jij een bèta-persoon, die houdt van logisch nadenken en puzzeltjes oplossen, maar schrikken Wiskunde en Natuurkunde jou af omdat dat iets te abstract is? Misschien is Kunstmatige Intelligentie dan wel iets voor jou! De afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste majoren, want KI is de toekomst. Je leert in deze major vooral theorieën en technieken kennen om op een slimme manier problemen te modelleren en op te lossen. Niet alleen nuttig voor achter de computer, maar ook voor problemen buiten de digitale wereld.

Ik ben zelf erg enthousiast over de major. De vakken zijn veelzijdig en je krijgt een breed scala aan vaardigheden mee om je weg te vervolgen bij een vervolgstudie of in het werkveld. Als Bèta-Gamma student mis ik wel de gamma-kant in deze studie, dus het volgen van wat extra IIS vakken of vakken van andere faculteiten kan ik zeker aanraden. Zelf ben ik uitgeweken naar Pschologie-vakken voor wat extra verdieping. Bonus: uiteindelijk kan je KI in elk discipline toepassen!

Wat veel mensen afschrikt aan deze major, is dat je veel met computers te maken krijgt. Tegen deze mensen wil ik zeggen: dit is ook zo. Je gaat zeker veel tijd achter een computer doorbrengen. Het is echter niet zo dat je van te voren al programmeer-ervaring nodig hebt; ik (en veel andere studiegenootjes) hadden dat ook niet. Dat leer je juist in deze major.

Het niveau van de major kan nog wel eens verschillen. Ben je goed in wiskunde, dan zullen vakken als Calculus en Lineaire Algebra je makkelijk afgaan. Heb je al veel verstand van en gevoel bij de werking van een computer, dan is Computersystemen weer wat makkelijker. Wel zul je in de eerste blokken moeten wennen aan het verschil met het Bèta-Gamma tempo, dat ligt voor mijn gevoel wat lager. Verder zullen de wekelijkse huiswerkdeadlines en opdrachten er voor zorgen dat je niet snel achter zult lopen.

Met een major KI kan je in principe nog verschillende kanten op, je kan natuurlijk de aansluitende Master AI gaan doen, maar ook de Master of Logics (het logica instituut op de UvA is één van de beste ter wereld). Verder heeft de Universiteit Utrecht ook nog een aantal leuke masters, maar gelukkig kan kiezen ook later!

PROS:

  • KI is de toekomst!
  • geen computernerd? geen probleem.
  • kiezen kan ook later: je kan nog alle kanten op!

CONS:

  • veel tijd achter je computer
  • (deze stond niet in de tekst, maar) een deel van je studiegenootjes spenderen iets té veel tijd achter beeldschermen, dit merk je soms wel.

 

Studieplannen