Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Factsheet Biomedische wetenschappen en Neurobiologie

Contactpersonen major

Studieadviseur

Naam: Hugo Eenhoorn
E-mail: hugo.eenhoorn@uva.nl
Telefoonnummer: 020 525 8466
Aanwezig: maandag t/m donderdag
Inloop: do 11.00-12.00 uur (vooraf graag melden bij de ESC-balie)
Voor meer informatie, zie Studieadviseurs FNWI
Afspraak maken? Zie Afspraak maken.

Bij welke studieadviseur moet ik zijn voor....? - studieadviseur major of studieadviseur Bèta-gamma/Future Planet Studies

Evt. andere/tweede contactpersoon

Naam: Mayke Bergmans/ Eva Boerboom-Schuurmans (onderwijscoördinator)
E-mail: m.h.e.bergmans@uva.nle.m.boerboom-schuurmans@uva.nl
Beschikbaar voor de volgende vragen: groepsindeling vakken en vragen over de opleiding

Servicedesk Education Service Center

Openingstijden: elke dag 9-17 uur
E-mail: servicedesk-esc-science@uva.nl
Telefoonnummer: 020 525 7100
Beschikbaar voor de volgende vragen: overzicht studieresultaten, informatie over (administratieve) procedures

Vakaanmelding

 • Data voor vakaanmelding kun je hier vinden.
 • Check voor recente informatie altijd www.student.uva.nl > opleiding > A-Z > Vakaanmelding
 • Inschrijving tentamens: Inschrijving vak, is inschrijving tentamen. Bij het niet halen van het vak, word je automatisch ingeschreven voor het hertentamen.
 • Vakinschrijving moet voor de vakken van het eerste majorjaar via SIS. Voor de vakken van het tweede majorjaar moeten studenten zich inschrijven via een apart webformulier (= vakkenkiezer). Dit moet in mei voorafgaand aan het derde studiejaar worden ingediend. Studenten krijgen hierover apart bericht.

Aanschaf literatuur

Informatie over boeken en syllabi staat in digitale studiegids of wordt via Canvas bekendgemaakt. Via Congo, de studievereniging, is er de mogelijkheid om korting te krijgen op boeken, labjassen en snijsets. Hiervoor moet je wel eenmalig lid worden van Congo, wat 35 euro kost. Zie https://congo.itdepartment.nl/ voor meer informatie.

Roosters

De onderwijs- en tentamenroosters zijn te vinden via Datanose.

Informatiekanalen en mailinglijst

 • www.student.uva.nl/bw > AZ-lijst
 • www.congo.eu/
 • www.studiegids.uva.nl (voor omschrijvingen van de vakken en coördinerende docenten)
 • www.nibi.nl en www.biolned.nl (carriere)
 • De opleiding biomedische wetenschappen heeft een opleidingspagina in Canvas: https://canvas.uva.nl/courses/6050. Daar staan belangrijke mededelingen, zoals aankondigingen van voorlichtingen, panelgesprekken, studie- en loopbaanadvies en informatie over het bachelorproject.
 • Majorstudenten krijgen via de Servicedesk van het Education Service Center de informatie die ook naar de reguliere studenten van de bachelor wordt gestuurd.

Bijzonderheden

Studenten Bèta-gamma die de major Biomedische wetenschappen of Neurobiologie willen volgen moeten Biologie in hun eindexamenpakket hebben gehad. Verder moeten zij tenminste 48 studiepunten in het eerste studiejaar van de Bèta-gamma bachelor behaald hebben en zij moeten het vak van de Oerknal naar het Leven hebben gehaald. Bij de majoren Biomedische wetenschappen en Neurobiologie zijn er een beperkt aantal plekken. Bij te veel aanmeldingen zal er worden geselecteerd op studievoortgang, cijfers en motivatie.

Bij de major Biomedische wetenschappen van Bèta-gamma, is er in het derde jaar de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende vakken. Deze vakken zijn over het algemeen ingedeeld in pakketten van logisch samenhangende vakken (specialisaties; zie ook A-Z ‘studieprogramma). Neurobiologie is feitelijk gezien een specialisatie van Biomedische wetenschappen. Hierover krijg je meer informatie van de studieadviseur van je major. De informatie over deze vakken is ook opgenomen in het studieplan. Het is niet standaard mogelijk om in je tweede majorjaar over te stappen van major Neurobiologie naar major Biomedische wetenschappen of omgekeerd. Dit kan alleen als er voldoende plekken beschikbaar zijn.

Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stageplek om het bachelorproject te kunnen doen. Mocht een student zelf echt niets kunnen vinden, dan helpt de opleiding bij het vinden van een stageplaats. In dat geval kan de opleiding echter niet garanderen dat alle studenten in hun eigen specialisatie een project kunnen doen (dit betreft vnl. de specialisatie Neurobiologie).

Overige opmerkingen en aanvullingen

Waar moet je bij deze major nu extra goed op letten? Wat is bij deze major handig om te weten?

 • Voor majorstudenten worden extra bijeenkomsten georganiseerd, zoals een mentoraat en bijeenkomsten over onderzoeksrapportage. Deze onderdelen zijn verplicht.
 • Studenten dienen zich in verband met laboratoriumwerk te vaccineren tegen Hepatitis B. De eigen bijdrage voor de vaccinatie is €55,-. Voor meer informatie: klik hier.
 • De vakken van de majoren volgen op elkaar en je hebt de kennis van de eerste vakken nodig voor latere vakken. De vakken zijn intensief en vragen over het algemeen een voltijd inspanning. Ga dus meteen hard aan het werk.
 • Binnen de major gelden ook ingangseisen voor vakken. Deze kun je terugvinden in het Onderwijs- en Examenreglement van je major (zie www.student.uva.nl/bw)
 • Bij Biomedische wetenschappen en Neurobiologie geldt dat naast het volledige eerste jaar ook de tweedejaarsvakken Moleculaire Biologie, Celbiologie, Moleculaire Technieken en de door het IIS georganiseerde vakken Anatomie & Fysiologie (6 EC) en Statistiek voor Levenswetenschappen (6 EC) behaald moeten zijn om door te mogen met vakken uit het derde jaar; oftewel het hele eerste semester!
 • Deelname aan het bachelorproject is alleen mogelijk als op 1 maart van het lopend studiejaar jaar 1 en jaar 2 (eerste majorjaar) volledig zijn afgerond iin SIS staan.

Aandachtspunten en aanbevelingen door majorstudenten

 • Hoewel de vakken vanaf het eerste jaar starten met basiskennis, wordt wel van een bepaalde voorkennis uitgegaan en wordt er relatief snel door de leerstof heen gegaan. Dit is zeker goed te doen, maar je moet wellicht wel wat meer thuis werken en beter opletten dan de gemiddelde BMW student.
 • De vakken Moleculaire Biologie en Celbiologie gaan erg hard van start aan het begin van het jaar. De hoeveelheid nieuwe stof die je krijgt is veel makkelijker te verwerken voor de mensen die biomedisch al een jaar hebben gevolgd.
 • Houd de stof goed bij, de major is veel veeleisender dan het eerste jaar en je kan niet (meer) op het laatste moment beginnen met leren.
 • Zeker de eerste vakken zijn even aanpoten, houd alles goed bij en plan je werk! 
 • Doe je best bij Van de Oerknal tot het Leven en besef wel echt dat je naar moleculaire structuren gaat kijken en dat het scheikundedeel van dat vak terugkomt in de major. Als je dat allemaal leuk vindt, dan ga je deze major zeer interessant vinden. 
 • Kijken naar welke onderwerpen in je major behandeld worden en wat voor soort stof tijdens de hoorcolleges behandeld wordt is belangrijk, maar onderzoek ook vooral de praktische aspecten van je major (onderzoeksmethoden, hoe veel programmeren komt er te pas, waar ben je tijdens je loopbaan vooral mee bezig). Op die manier kom je erachter of je later ook een baan kan vinden in dit veld dat bij je past.
 • Wees erop voorbereid dat je achterloopt in kennis vergeleken met de studenten bij wie je instroomt. Als je geïnteresseerd bent en het leuk vindt is het goed te doen om het in te halen, maar het is wel aanpoten.
 • Begin op tijd (circa mei het jaar ervoor) met zoeken naar een stage! En als je een hoorcollege hebt wat je heel interessant vindt (ook al is het al in september van je tweede jaar) spreek de docent aan en vraag naar stagemogelijkheden! Als je te vroeg bent weet die docent dan als je later mailt namelijk wel nog wie je bent/heb je iets om mee te beginnen voor het contact.