Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Biomedische wetenschappen

Zolang de mensheid bestaat, wordt zij bedreigd door andere organismen. Met de grote roofdieren leerden onze voorouders al snel omgaan. Met gevaren als ziektes ligt dat anders: pas sinds de laatste driehonderd jaar leren we de biologie achter deze grootste bedreigingen kennen. Door de opkomst van de microbiologie, de ontdekking van het vaccineren en de moleculaire genetica weten we steeds meer ziektes te doorgronden. En er oplossingen voor te vinden. Tegenwoordig houden de biomedische wetenschappen zich bezig met het zoeken naar oorzaken en het bestrijden van ziektes bij de mens.

De behandeling van kanker, het voorkomen van obesitas en de daarbij behorende chronische ziekten, onderzoek doen naar erfelijke afwijkingen, de even fascinerende als frustrerende speurtocht naar een vaccin tegen aids: het werkterrein van de biomedische wetenschapper bevindt zich in de frontlinie van de medische wetenschap. Behaalde onderzoeksresultaten zijn vaak van levensreddende betekenis.

Bij de major Biomedische wetenschappen leer je hoe een gezond mens in elkaar zit, hoe gezonde cellen en organen eruit behoren te zien en hoe ze werken. Vervolgens stel je vast hoe cellen, organen en organismen reageren op (schadelijke) invloeden van buitenaf. Tijdens de opleiding doe je een stevige basiskennis biologie op, maar je leert ook over geneeskunde, scheikunde, wiskunde en natuurkunde.

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Biomedical Sciences: Medical Biology is de aansluitende master voor deze major. Ook de selectieve master Forensic Science kan een aansluitende master zijn.

Toelatingseisen

  • Het behalen van het vak Van de Oerknal naar het Leven.

Vanwege de numerus fixus bij de bachelor Biomedische wetenschappen, is er voor de majoren Biomedische wetenschappen en Neurobiologie een beperkt aantal plekken beschikbaar. Op dit moment gaat het om 20 plekken per jaar voor beide majoren samen. Als meer mensen zich aanmelden, zal er worden geselecteerd op studievoortgang, cijfers en motivatie.

Ervaring van een BG-student

Vivek Lakshman (start BG in 2018):

Toen ik een keuze moest maken voor mijn studie wilde ik heel graag geneeskunde studeren. Dit kwam doordat de werking van het menselijk lichaam mij enorm fascineert. Echter kwam ik niet door de selectie heen. Hierdoor besloot ik Bèta-gamma te gaan studeren, waardoor ik langer de tijd kreeg om me te kunnen oriënteren op andere disciplines. Na een ontzettend leuk en interdisciplinair jaar lag mij passie nog steeds binnen de medische wereld en mijn wens om arts te worden was nog sterk aanwezig. Hierdoor was de keuze voor biomedische wetenschappen als major vrij makkelijk gemaakt.

Deze major bracht mijn passie tot leven. In verschillende vakken zoals celbiologie, moleculaire biologie en cellulaire oncologie worden fundamentele cellulaire processen die het menselijk leven mogelijk maakt tot in detail behandeld. Tijdens deze vakken ben ik de complexiteit van de architectuur van onze cellen enorm gaan waarderen. In het vak anatomie en fysiologie wordt er uitgezoomd vanuit het moleculair niveau naar het weefsel niveau van het menselijk lichaam. Dit vak laat een andere kant van het menselijk functioneren zien. Hierdoor krijgen de cellulaire processen betekenis. Er is een goede balans in het programma van de major met voldoende afwisseling.

Er valt ontzettend veel te leren over ons lichaam. Veel is echter nog niet bekend. Hierdoor heeft de major een onderzoeksgericht karakter, zowel theoretisch als praktisch. Dit uit zich op verschillende manieren in bijna elk vak. Hierbij kan je denken aan practica op het laboratorium, maar ook aan zogeheten drylab practica waarbij de focus vooral ligt op het verwerken van grote datasets van bijvoorbeeld de mate waarin een bepaald gen tot expressie komt. Hierdoor word je goed voorbereid op je bachelor project waarin je stage zal gaan lopen bij een onderzoeksgroep. Daarnaast is het een goede voorbereiding op een carrière binnen het onderzoek.

De insteek van de major is vooral om bekwame medische onderzoekers op te leiden. Het is goed om hierbij te realiseren dat dit absoluut niet de enige mogelijke loopbaan is. Er zijn veel vervolgopleidingen voor deze major. Naarmate ik verder kwam in de major begon ik steeds meer te realiseren waar mijn interesse precies ligt. Mijn wens om arts te worden is in de loop van de tijd verdwenen terwijl dit oorspronkelijk de grootste motivatie was voor mijn majorkeuze. De major biomedische wetenschappen biedt ontzettend veel mogelijkheden. Als je geïnteresseerd bent in het menselijk functioneren moedig ik je aan om deze major te kiezen.

Studieplannen