Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Aardwetenschappen

Hoe bouw je een skipiste zonder lawinegevaar? Helpt bomen planten echt om klimaatverandering te stoppen? Om een systeem dat zo complex is als de aarde te kunnen begrijpen, heb je alle bètadisciplines bij elkaar nodig. Als aardwetenschapper leer je gebruik te maken van enerzijds kennis van de aarde en anderzijds van inzichten uit de verschillende natuurwetenschappen om de samenhang tussen verschillende natuurlijke processen te begrijpen. Met Aardwetenschappen plaats je de wereld in perspectief.

Zoek je een major waarin je bètavakken zoals biologie, chemie en geografie leert toepassen op interessante onderwerpen in de natuur, en waarmee je later een goede baan kan vinden in bijvoorbeeld natuurbehoud, bodembeheer of energie-industrie? Dan is de major Aardwetenschappen wat voor jou!

Majorfactsheet

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. De master Earth Sciences is de aansluitende master voor deze major. Kijk voor meer informatie hier. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

Ervaring van een BG student

Lieve Denkers (start BG in 2016):

In 2017 ben ik gestart met de major Aardwetenschappen. Ik vond het heel moeilijk om een major keuze te maken. Aardwetenschappen trok mijn aandacht omdat je bij deze major leert over de wereld die je om je heen ziet. Het leert je over verschillende landschappen en bodems, hoe deze zijn ontstaan en wat voor effect zij hebben op hun omgeving. Voor mij heeft aardwetenschappen er zeker voor gezorgd dat ik op een andere manier naar de wereld om mij heen kijk.

Toen ik begon met de major had ik weinig voorkennis van de onderwerpen die werden besproken. Bij Bèta-Gamma waren er veel onderwerpen van verschillende disciplines langs gekomen, maar weinig van aardwetenschappen. Gelukkig begint de major vrijwel gelijk met veldwerk naar Luxemburg. Hier krijg je in de praktijk te maken met de stof en leer je ook je medestudenten goed kennen. Na het eerste veld werk gingen we met zelf uit Luxemburg mee genomen monsters aan de slag in de kas en op het lab. En in het tweede semester gingen we twee weken op veldwerk in Spanje. Hier moesten we zelf in een klein groepje een strook land uit het veldwerkgebied in kaart brengen. Naast veldwerk leerden we in het tweede semester om geografische data te verwerken op de computer met GIS. De kaarten die we in Spanje maakten, moesten we ook zelf digitaal maken in GIS. En zorgen dat we met de hele groep uiteindelijk één kaart hadden van het hele veldwerk gebied.

Doordat er in het eerste jaar van de major veel veldwerk en praktische groepsprojecten zijn, werd de groep aardwetenschappers erg hecht. Dit was, naast de gezelligheid, ook heel fijn als je een keer vast liep met een vak.

In het tweede jaar van de major heb ik als vrije keuze ruime de minor “Aardoppervlak en landvormen (fysische geografie)” in Utrecht gevolgd. In Utrecht ligt de algemene focus veel meer op de theorie dan op de praktijk. Hier heb ik vooral basis aardwetenschappen vakken gevolgd “Systeem Aarde 1 & 2” en twee verdiepende vakken “Vloeistof mechanica” en “Fysische Geografie van Nederland”.

Het laatste deel van de major is vond ik behoorlijk zwaar. We doken diep in de statistiek en leerden om zelf te modelleren. Hiervoor moesten we veel lange dagen achter de computer maken, maar leerde je ongelofelijk veel.

Achteraf gezien ben ik heel blij met mijn keuze!

Studieplannen