Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Lucas liep stage bij The University of Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

Lucas Lumeij - Alumnus Bèta-Gamma
Laatst gewijzigd op 19-08-2022 10:30
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Portret Lucas Lumeij

"In 2016 ben ik afgestudeerd met als major Neurobiologie. Voor mijn masterkeuze ben ik niet heel avontuurlijk geweest. Het interdisciplinaire interesseert mij zo dat ik bij het IIS ben gebleven en 'Brain and Cognitive Sciences' (track: Behavioural Neuroscience) heb gekozen. Voor mijn tweede onderzoeksstage wilde ik wel graag over de grens kijken.

Ik heb altijd al een (familiaire) connectie met Schotland gehad en ik wist dat Edinburgh binnen, onder andere, de neurowetenschappen een vooraanstaande universiteit is.

Zodoende ben ik begonnen met zoeken naar onderzoeksgroepen van de universiteit van Edinburgh die binnen mijn interessegebied liggen. Daarbij heb ik zowel naar de onderwerpen als naar de benadering en experimentele technieken van de groepen gekeken. Omdat er best wat aanbod was heb ik er een behoorlijke rits mailtjes uitgestuurd. Veel groepen hadden geen plek in de betreffende periode. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij het lab van Richard Morris. Hij had initieel ook geen plek, maar dit lab sprak mij echter zo aan en de professor had zo veel mooi werk geleverd in zijn carrière dat ik ze heb gevraagd of ik ook een halfjaar later kon starten. Dat was mogelijk en in de tussentijd heb ik de minor Programmeren gedaan. 

Het toelatingsproces bestond uit een eerste gesprek met mijn directe begeleider en vervolgens een gesprek met haar en ook de professor. Aan beide gesprekken hielden we allemaal een goed gevoel over. Praktisch zijn er dan altijd nog wel wat obstakels bij een buitenlandstage, maar als je assertief bent in het vragen om hulp dan zijn die goed te overkomen. Ik ben wel benieuwd wat de toekomst is van Erasmus en soortgelijke beurzen in het Verenigd Koninkrijk. Dat kan financieel nog een moeilijkheid worden.

Edinburgh was uiteindelijk fantastisch, een hoogtepunt van mijn studiecarrière. In het lab was een vrolijke sfeer. De andere studenten waren inspirerend en leuk en er werden uitstapjes met het hele lab georganiseerd. Ook was er veel ruimte voor wetenschappelijke discussies met zowel mijn begeleider als de professor. Ook vond ik het fijn om voor ruim een halfjaar niet veel andere verplichtingen dan mijn onderzoek te hebben. In het weekend ging ik er vaak in mijn eentje op uit. Die rust aan mijn hoofd heeft ervoor gezorgd dat ik ondanks het harde werk geen moment gestrest geweest ben. Bovendien is Schotland een prachtig land en er heerst in Edinburgh een gemoedelijke sfeer, zelfs als het druk is in de stad. Gelukkig zijn er best veel vrienden op bezoek geweest, dus eenzaam was ik niet. 

Deze buitenlandervaring had ik voor geen goud willen missen. De promotieplek die ik in Amsterdam heb verkregen heb ik ook voor een groot deel aan deze stage te danken. Het is dus zeer aan te raden om in ieder geval voor een deel van je master naar buitenland te gaan. Je stapt even uit je sleur in Nederland, verbreedt je horizon en vergroot ook nog je baankansen."