Een Amerikaans kind (8 maanden tot 8 jaar) is op een normale dag gemiddeld bijna 4 uur blootgesteld aan achtergrondtelevisie (‘background television’). Bij zowel jongere kinderen als Afro-Amerikaanse kinderen is dit meer, gemiddeld 5,5 uur per dag. Kinderen uit de armste gezinnen worden bijna 6 uur per dag blootgesteld. Kinderen uit gezinnen die de televisie aanlieten wanneer niemand keek, en kinderen die een tv op hun slaapkamer hadden, werden meer blootgesteld aan achtergrondtv.

Dit zijn de resultaten van onderzoek uitgevoerd door Jessica Piotrowski van de Universiteit van Amsterdam met collega’s van de University of North Carolina en de University of Iowa. Hun studie, ‘Background Television in Homes of U.S. Children’, is gisteren gepubliceerd in het vakblad Pediatrics

De onderzoekers voerden een survey uit om de dagelijkse blootstelling van kinderen aan achtergrondtelevisie in kaart te brengen. Meer dan 1400 ouders namen deel aan het onderzoek. Aan ze werd gevraagd om door middel van een 24-uurs dagboek de blootstelling van hun kind aan achtergrondtv te rapporteren. Ook werd de ouders gevraagd om relevant mediagebruik aan te geven: het aantal televisies in huis, het aantal televisies in slaapkamers en hoe vaak de tv thuis aan stond.

Waarschuwing voor background television

De American Academy of Pediatrics waarschuwde onlangs voor ‘background television’, vooral in gezinnen met kinderen jonger dan 2 jaar, omdat het functioneren van de kinderhersenen en de sociale interactie erdoor geschaad kan worden.

De studie bevestigt de alomtegenwoordigheid van achtergrondtelevisie in Amerikaanse huishoudens met kinderen. De onderzoekers stellen dat achtergrondtelevisie verminderd kan worden door simpele stappen als het afzetten van de tv als er niemand kijkt of door de tv af te zetten op bepalende momenten voor een kind zoals voor bedtijd en tijdens het avondeten.

Publicatiegegevens

Matthew A. Lapierre, Jessica Taylor Piotrowski en Deborah L. Linebarger: Background Television in the Homes of US Children. Pediatrics (2012;130:1–8).