De Universiteit van Amsterdam doet ook dit jaar mee aan Orange the World (OTW). Vorig jaar kleurde De Brug op de Roeterseilandcampus feloranje om de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes te steunen. Dit jaar steunen we deze strijd door OTW-vlaggen te hijsen.

Orange the World

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een probleem overal in de wereld. Minstens één op de drie vrouwen heeft geweld meegemaakt in haar leven, dat betekent dat een miljard vrouwen en meisjes is geconfronteerd met fysiek, seksueel of psychisch geweld. Dit gebeurt niet alleen ver weg, maar ook dichtbij, thuis of binnen de muren van de universiteit.

Om aandacht voor dit onderwerp te genereren is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De OTW-campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen, ook in Nederland.

Vergroten van kennis

De UvA neemt inclusiviteit en een gezonde en veilige universitaire omgeving serieus en is een integrale partner in het vergroten van de kennis en het versterken van de bewustwording omtrent geweld tegen vrouwen en meisjes. De rol van de UvA is educatie en het genereren van blijvende aandacht voor dit onderwerp.

Orange the World 2019

Vorig jaar kleurde het gebouw De Brug een avondlang oranje en organiseerde het diversiteitsteam verschillende inhoudelijke workshops om het thema geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Vanwege de coronamaatregelen is het organiseren van bijeenkomsten events lastig maar we doen mee door de OTW-vlaggen te laten wapperen.

Studenten en medewerkers kunnen ook een individueel steentje bijdragen door de petitie van OTW te tekenen.