Alleen nog thuis onderwijs volgen, vrijwel geen sociale contacten meer: het is een rare en moeilijke tijd. Daarom hebben studieverenigingen, de Facultaire Studentrenraad en individuele studenten allerlei initiatieven in het leven geroepen die gericht zijn op jouw welzijn: van samen wandelen tot een virtuele studieomgeving. Kijk welke initiatieven bij jou passen en meld je aan!

Wandelen met medestudenten

UvA Walks

Als er één manier is om de moed erin te houden, is het wel wandelen. Medestudent Tim Wagelaar heeft daarom UvA Walks opgezet, een platform waarop je in contact kunt komen met een andere student om samen te wandelen.  Als je je opgeeft ontvang je aan het einde van de week de contactgegevens van je wandelpartner om samen een afspraak te maken.  Woon je niet in Amsterdam? Geef je dan op voor een ‘belwandeling’: als je je hebt opgegeven, ontvang je het telefoonnummer van student met wie je tijdens jouw wandeling kunt bellen.

Initiatiefnemer Tim Wagelaar:  ‘Een jaar geleden had ik nooit gedacht dat met iemand wandelen het hoogtepunt van mijn dag zou kunnen zijn, maar ondertussen doe ik het dagelijks met veel plezier. Hopelijk kunnen we met dit initiatief een hoop leuke wandelingen maken en elkaar ontmoeten en daarmee de huidige lockdown wat draaglijker maken.’

Wandel door Amsterdam met Kwakiutl
Ook Antropologie-studievereniging Kwakiutl organiseert de komende weken wandelingen in Amsterdam, waarbij elke keer een ander deel van de stad wordt aangedaan en waarbij
studenten met elkaar over verschillende onderwerpen praten. Dit kan zijn met een medestudent die je al kent, of met een medestudent die je tijdens het voorafgaande online ‘meet your walking buddy speeddate’ hebt ontmoet.

Running/Workout WhatsAppgroup
Op zoek naar een running of workout buddy? Op de groepschat VSPA kun je er vast eentje vinden. De chat is toegankelijk voor alle studenten in Amsterdam.

Maandelijkse filmavond
De VSPA organiseert elke maand een online filmavond met korte ‘nazit’. De link is ook toegankelijk als je geen Facebook hebt.

Online studeren

Virtuele studieruimte
Het aantal fysieke studieplekken is vanwege corona aanzienlijk afgenomen. De Facultaire Studentenraad heeft daarom de FMG Virtual Study Space bedacht, een gratis Discord-server waar je op afstand toch samen met anderen kunt studeren en je voortgang kunt bijhouden. Zo zijn er bijvoorbeeld studietimers van 25 of 50 minuten met een pauze van 5 of 10 minuten. Ook kun je via een text channel contact zoeken met studenten van jouw opleiding. Even studie-moe? Op het platform kun je ook bijkletsen, stoom afblazen of virtuele spellen spelen met medestudenten.

Online Study Hours
Elke dinsdag van 14:00-16:00 uur organiseert de Vereniging van Studenten Psychologie Amsterdam (VSPA) online study hours via Zoom. De link wordt een paar minuten voor de start gepost op de Facebook-pagina van de VSPA (ook toegankelijk als je geen Facebook-account hebt).

Podcasts

Geluk tijdens corona
Iedereen ervaart deze tijden anders. Maar veel studenten vergeten bijna dat er zonneschijn na regen volgt. Om studenten op dit gebied een handje te helpen studievereniging Machiavelli (Politicologie) een podcast uitgebracht waarin twee studenten uitgebreid praten over geluk in tijden van corona. Hier bespreken zij wat geluk is, wat geluk betekent voor hen in deze tijden en hoe jij het geluk weer terug kan vinden. Dus als je een extra mood boost nodig hebt, een positief perspectief wil krijgen of simpelweg entertainment zoekt voor in de lockdown, luister dan naar deze podcast.

Studeertips
Studeren is tegenwoordig moeilijker dan ooit. Om jou een extra steuntje in de rug te geven heeft studievereniging Machiavelli ook een podcast uitgebracht waarin een professor op het gebied van brein en cognitie tips deelt over hoe je het beste kan studeren in het algemeen én tijdens corona.

Mentale gezondheid
Psychologie-student Seung Ju Kim is een speciale podcast-serie gestart waarin studenten onderwerpen bespreken zoals mentale gezondheid en eenzaamheid.