Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Veelgestelde vragen over de start van het studiejaar

Voor Bachelor studenten Communicatiewetenschap in studiejaar 2021-2022

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor het onderwijs, en dus ook voor jou als student. Op deze pagina vind je het antwoord op veelgestelde vragen die relevant zijn voor studenten die in september de Bacheloropleiding Communicatiewetenschap volgen.

Studiejaar 2021-2022

Update 16 september 2021

De laatste maatregelen in het hoger onderwijs vervallen op 25 september en ‘normaal’ onderwijs op de campus komt steeds dichterbij. We zijn blij met dit nieuws, maar begrijpen ook dat het voor sommigen spannend is. In deze update lees je wat de nieuwe versoepelingen betekenen en hoe we samen zorgen voor een campus waar iedereen zich veilig voelt.

Als straks de laatste versoepelingen ingaan, wordt het extra belangrijk dat we oog en begrip hebben voor elkaar op de campus, zegt Geert ten Dam, bestuursvoorzitter van de UvA. “We proberen er alles aan te doen om de terugkeer naar normaal zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Er is een vaccinatie-unit waar je zonder afspraak kan vaccineren, continue monitoring van onze ventilatiesystemen, hygiënemaatregelen en binnenkort staan er dozen met zelftests klaar op de campussen.”  

 “Maar de pandemie is natuurlijk nog niet voorbij, nog niet iedereen is gevaccineerd en het is begrijpelijk dat er ook zorgen zijn. Draag een mondkapje als je je daar veiliger bij voelt, of vraag anderen zoveel mogelijk afstand te houden. Ik hoop dat iedereen daar ook rekening mee houdt, soepel omgaat met verzoeken en de veilige weg kiest.”   

Welke maatregelen vervallen vanaf 25 september?

 • De 1,5 meter-maatregel.
 • De maximum groepsgrootte van 75 personen.
 • De mondkapjesplicht vervalt. Je hoeft geen mondkapje meer te dragen op de campus, maar het kan uiteraard wel. Als een ander aan je vraagt of je er een wilt dragen, vragen we je daar coulant mee om te gaan.

Welke maatregelen blijven er bestaan vanaf 25 september?

Om de veiligheid te garanderen zijn er nog wel een aantal aanvullende maatregelen.

• De UvA blijft extra hygiënemaatregelen nemen, zoals looproutes, maximale ventilatie, extra schoonmaakwerkzaamheden en ontsmettingsmogelijkheden.

• Studenten en medewerkers met corona gerelateerde klachten blijven thuis en laten zich testen bij de GGD.

• Elke student wordt geadviseerd minimaal twee keer per week een zelftest uit te voeren.

Tentamens en de maximale groepsgrootte

Voor tentamens vervalt de maximale groepsgrootte al vanaf 20 september. Voor toetsen die na 20 september nog online gepland staan, wordt gekeken of ze omgezet kunnen worden naar toetsen op de campus. Hier is een (korte) transitie

Zelftesten en vaccinaties

Door zelftesten en vaccinaties dragen we allemaal bij aan een veilige campus en het verder versoepelen van maatregelen in het onderwijs. Elke student wordt gevraagd om minimaal twee keer per week een zelftest uit te voeren. We dringen er op aan en hopen dat iedereen meedoet. En – natuurlijk – blijf thuis als je positief wordt getest. Kijk voor meer informatie op deze site van de overheid. Zelftesten zijn gratis te bestellen op zelftestonderwijs.nl.

Wij moedigen iedereen aan om zich te laten vaccineren. Nederlandse studenten kunnen een afspraak maken bij de GGD. Internationale studenten kunnen van 6 t/m 10 september terecht bij een vaccinatie-unit op de Roeterseilandcampus. De eis dat je minimaal een maand in Nederland moet verblijven en moet beschikken over een BSN-nummer is niet van toepassing. Er is een speciaal afsprakennummer bij de GGD Amsterdam voor internationale studenten: (+31) 020 5555 202. Mocht er capaciteit over zijn kunnen ook Nederlandse studenten en medewerkers gevaccineerd worden als ze dat willen. Hiervoor hoeven ze geen afspraak te maken.

Algemene vragen

 • Hoe ziet het onderwijs in het academisch jaar 2021-2022 eruit?

  Welke maatregelen vervallen vanaf 25 september?

  • De 1,5 meter-maatregel.
  • De maximum groepsgrootte van 75 personen.
  • De mondkapjesplicht vervalt. Je hoeft geen mondkapje meer te dragen op de campus, maar het kan uiteraard wel. Als een ander aan je vraagt of je er een wilt dragen, vragen we je daar coulant mee om te gaan.

  Welke maatregelen blijven er bestaan vanaf 25 september?

  Om de veiligheid te garanderen zijn er nog wel een aantal aanvullende maatregelen.

  • De UvA blijft extra hygiënemaatregelen nemen, zoals looproutes, maximale ventilatie, extra schoonmaakwerkzaamheden en ontsmettingsmogelijkheden.

  • Studenten en medewerkers met corona gerelateerde klachten blijven thuis en laten zich testen bij de GGD.

  • Elke student wordt geadviseerd minimaal twee keer per week een zelftest uit te voeren.

 • Geldt on campus onderwijs ook voor mij?

  Al ons onderwijs in onze bachelor- en (research)masteropleiding wordt op de campus gegeven. Als je met een van deze programma's te starten of te hervatten, zien we je graag weer op de campus.

  Let op: Ons pre-masterprogramma vindt online plaats.

 • Is onderwijs op de campus een garantie?

  Op de persconferentie van 13 augustus heeft het kabinet de coronamaatregelen voor het hoger onderwijs aangekondigd waarbij het onderwijs in het nieuwe collegejaar weer kan plaatsvinden op de campus, onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hierboven beschreven. De UvA bereidt zich nu voor op on-campus onderwijs, onder deze specifieke voorwaarden.

 • Hoe zit het met de veiligheid?

  Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit en we vinden het belangrijk dat onze studenten (en medewerkers) zich veilig voelen. We communiceren voortdurend met de rijksoverheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland en volgen hun aanbevelingen op. Het scenario op de campus is gebaseerd op hun aanbevelingen. De universiteit doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de campus een veilige omgeving is

 • Kan ik een stage doen?

  Stage doen in Nederland kan, mits de bedrijven hiervoor open staan. Zoals het er nu uitziet gaan de bedrijven langzaam weer op zoek naar stagiaires, en kijken ze hoe ze het werkend kunnen maken om op kantoor de maatregelen te laten gelden.  Wat ons betreft mag je de stage ook vanuit huis doen, als het stagebedrijf hiermee akkoord gaat.  

 • Kan ik op uitwisseling?

  De UvA heeft besloten om fysieke uitwisselingsprogramma's door te laten gaan in het eerste semester van het 2021-2022 academisch jaar, afhankelijk van een aantal voorwaarden:

  • voor de uitwisselingen moet een gele of groene kleurcode van het reisadvies van toepassing zijn op de bestemming (land of regio);
  • de betreffende partneruniversiteit gaat akkoord met dit beleid en geeft een uiterste datum voor definitieve inschrijving; op die datum dient het reisadvies van buitenlandse zaken groen of geel te zijn;
  • besluiten studenten om door te gaan met hun uitwisselingsprogramma, dan doen ze dat op eigen risico. Met andere woorden, de UvA is bij annulering of repatriëring niet aansprakelijk voor eventuele kosten voor visa, reizen of andere zaken. Daarom raden we studenten aan om geen geld uit te geven aan iets (zoals het boeken van een vlucht) dat op dit moment niet strikt noodzakelijk is.

  Als je vragen hebt over je specifieke uitwisselingsprogramma, neem dan contact op met de Study Abroad Offices voor meer informatie.

  Wil je op uitwisseling in semester 2 van het studiejaar 2021-2022? 

  Je kunt je nu inschrijven voor de Erasmus uitwisselingsprogramma's van Communicatiewetenschap voor semester 2. Bekijk op de studeren in het buitenland website de beschikbare bestemmingen en meld je aan voor 15 juni 2021. 

Vragen over toelating en aanmelding

 • Ben ik verplicht om me in te schrijven na het accepteren van het aanbod?

  Nee, het accepteren van het aanbod verplicht je niet tot inschrijving en het betalen van collegegeld. Je kunt je inschrijving alsnog annuleren voor de start van het studiejaar.

  Echter, het is wel nodig dat je het aanbod accepteert zodat wij de noodzakelijke stappen voor de afronding van je inschrijving kunnen zetten. Als je het aanbod niet accepteert, kan dit er bijvoorbeeld toe leiden dat je je niet op tijd kunt aanmelden voor vakken. We raden je dan ook aan om het aanbod zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen de gestelde tijd in het toelatingsbesluit, te accepteren. Als je daarna alsnog wilt afzien van je inschrijving, neem dan contact op via de Digitale Student Service Desk.

 • Kan ik het aanbod ook uitstellen?

  Ja dat kan, maar voor de Bachelor opleiding Communicatiewetenschap geldt dat je dan wel opnieuw door de aanmeldprocedure heen moet.

Overige vragen

Staat je vraag er (nog) niet tussen? Neem dan contact op met de onderwijsbalie van Communicatiewetenschap. 

Studiejaar 2020-2021

Gedurende het tweede semester zullen vakken nog steeds online worden aangeboden en zullen we toe gaan werken naar meer en meer fysiek onderwijs op de campus. Voor zover dit veilig en verantwoord is. We houden ons aan de coronamaatregelen die gelden.

 • UPDATE 22 april 2021

  Afgelopen dinsdag maakte onze minister-president bekend dat er weer meer mogelijkheden komen in het hoger onderwijs vanaf 26 april. In dit bericht willen we jullie informeren over deze mogelijkheden.

  Onderwijs semester 2: volledig online, meer mogelijkheden op de campus

  We hebben gekeken hoe we de nieuwe mogelijkheden het beste kunnen benutten binnen de overheidsbeperkingen. We hebben bijvoorbeeld gekeken of we een beperkt aantal lessen op de campus plaats kunnen laten vinden (zoals tijdens het eerste semester) of dat we meer studieplekken kunnen aanbieden voor studenten en kleine groepen.

  We weten dat een aantal van jullie graag naar de campus willen komen. Echter, ondanks dat er meer mogelijkheden zijn, ons onderwijs zou nog steeds beperkt worden door de 1,5-meter maatregel en veel van jullie zijn momenteel niet in Amsterdam (waardoor veel lessen nog steeds online zouden moeten plaatsvinden). We vinden het ook belangrijk consistent te zijn in ons onderwijs, zowel voor docenten als studenten. Daarom hebben het College en de Graduate School of Communication besloten om de rest van het semester online les te blijven geven.

  We weten ook dat het belangrijk is om je medestudenten te kunnen ontmoeten. Met de nieuwe maatregelen kunnen we iets meer in die behoefte voorzien. We zullen onze lege werkgroepruimtes beschikbaar stellen zodat je die kunt gebruiken om te studeren of om met je (project)groep af te spreken. Hoe je een studieplek reserveert, lees je hier.

  We kijken momenteel ook naar opties om je scriptie- of stagebegeleider te ontmoeten op de campus. Als dit mogelijk is, zal je docent je hier over informeren.

  Je kunt vanaf nu ook een afspraak maken met de studieadviseurs op de campus. Hoe je dat doet, lees je hier.

  Zelf-testen beschikbaar, niet verplicht

  Zodra de universiteit weer gedeeltelijk opengaat, zullen er gratis covid-19 zelftesten beschikbaar worden gesteld voor iedereen die naar REC wil komen. Het doel van deze zelftesten is om een extra check te doen of je geen covid-19 hebt voor je naar de campus komt. Wees je ervan bewust dat je een zelftest niet moet gebruiken als je coronaklachten hebt. In dat geval moet je je laten testen door de GGD en in quarantaine gaan terwijl je wacht op de uitslag.  Zelftesten zijn namelijk minder betrouwbaar dan de GGD-test. Daarom moet iedereen met een negatieve zelftest zich op de campus ook nog steeds houden aan de basisregels zoals het houden van 1,5-meter afstand.

  Je kunt binnenkort een zelftest bestellen via zelftestonderwijs.nl. Je krijgt de test thuis gestuurd. Op deze website zullen ook instructies komen te staan over hoe je de zelftest moet afnemen en antwoorden op andere veel gestelde vragen. Alle informatie over zelftesten is binnenkort beschikbaar via de Gezondheid en Preventie pagina.

  Het doen van een zelftest zal altijd vrijwillig zijn. We zullen niet aan de deur checken of je een test gedaan hebt of je vragen om bewijs van het testresultaat. We hopen echter dat je er alles aan doet om onze universiteit een veilige plek te houden, zodat we hopelijk meer mogelijkheden krijgen van de overheid.

  De basisregels zoals het houden van 1,5-meter afstand en het dragen van een mondmasker binnen het gebouw zullen verplicht blijven.

  Vergeet je studentenkaart niet als je naar de campus komt

  Vergeet niet je studentenkaart mee te nemen als je naar de campus komt. Zonder kaart mag je het gebouw niet in. Ben je je kaart kwijt? Dan kun je bij de rode balie in REC BCD een nieuwe kaart aanvragen voor 15 euro.

  Mentale gezondheid

  We weten dat een aantal van jullie kampen met mentale problemen door de coronasituatie. Als je tegen problemen aanloopt in je studieplanning, je gestrest voelt of gewoon even wilt praten, kun je terecht bij onze studieadviseurs (studyadviser-cs@uva.nl). De studieadviseurs organiseren ook maandelijks sessies over thuisstuderen en omgaan met eenzaamheid. Voor andere UvA initiatieven kun je hier terecht.

  Tenslotte krijgen we veel vragen over het onderwijs van volgend academisch jaar. De exacte invulling is nog niet bekend en zal ook afhangen van de status van de pandemie. Momenteel hopen we op en plannen we voor campusonderwijs. We verwachten na 1 juni meer te weten. We zullen je uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

  Algemene informatie over de maatregelen binnen de universiteit kun je hier vinden.

  We hopen jullie meer te kunnen zien de komende tijd.

  Met vriendelijke groeten,

  Dr Jessica Taylor Piotrowski

  Directeur Graduate School of Communication.

  Prof Bas van den Putte

  Directeur College of Communication