Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Veelgestelde vragen over de start van het studiejaar

Voor Bachelor studenten Communicatiewetenschap in studiejaar 2020-2021

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor het onderwijs, en dus ook voor jou als student. Op deze pagina vind je het antwoord op veelgestelde vragen die relevant zijn voor studenten die in september de Bacheloropleiding Communicatiewetenschap volgen.

UPDATE 15-12-202: Lessen in blok 3 (januari) volledig online.

De vakken in blok 3 zullen volledig online worden gegeven. Dit om ervoor te zorgen dat we geen verdere wijzigingen meer hoeven te maken. Als je nu ingedeeld bent in een on-campus werkgroep zal dit betekenen dat je toch online les zult krijgen. Informatie hierover zal op korte termijn beschikbaar zijn via Canvas en het Rooster.

On-campus onderwijs

 • Wat kan ik verwachten als ik naar de campus kom?
  • Als je naar de campus komt, volg dan de aanwijzingen op het terrein. De ingang is bij gebouw ABC.
  • Bij binnenkomst en bij het verlaten van het gebouw moet je je studentenpas scannen. Deze scanners monitoren hoeveel mensen er in het gebouw zijn. Het system registreert alleen de eerste 3 cijfers van je pas om te kijken of je een student of medewerker bent. De data bevat alleen de hoeveelheid mensen in het gebouw, er wordt geen persoonlijke gegevens opgeslagen.  
  • Tot de 6e verdieping neem je de trap (hoger mag ook).
  • Er mogen maar 2 personen in de lift, mensen met een handicap hebben voorrang.
  • Er zijn looproutes aangegeven door het hele gebouw. Deze dien je te volgen.
  • Vanaf 1 september is er beperkte catering aanwezig op de campus.
  • De meeste koffieautomaten doen het. Anders vind je een verwijzing naar een werkende machine.
  • Alle toiletten zijn open. Geef elkaar hier ook 1,5 meter ruimte.
  • Volg de instructies om het gebouw te verlaten. De uitgang is naast CREA.
 • Waar moet ik rekening mee houden tijdens een werkgroep?
  • Maak je plek in het lokaal voor aanvang en na afloop schoon. Schoonmaakmiddelen zijn hiervoor beschikbaar ter plaatse.
  • Je dient in het lokaal te blijven gedurende de 2 uur dat je les hebt (uitgezonderd van toiletbezoek). Je mag eten en drinken in het lokaal. Prullenbakken zijn aanwezig.
  • Verlaat direct na afloop van je les het gebouw.
  • Volg alle instructies en aanwijzingen van het personeel in het gebouw.
 • Is aanwezigheid bij werkgroepen verplicht?

  Studiesucces en een actieve groepsdynamiek hangen grotendeels af van jouw actieve deelname en betrokkenheid gedurende het programma. Daarom is (online) aanwezigheid verplicht voor alle onderwijswerkgroepen binnen de studie Communicatiewetenschap en verwachten we dat je actief deelneemt aan alle geplande lessen, zowel online als op de campus.

  Dit betekent dat wanneer je een online werkgroep hebt, je op tijd moet inloggen en je camera aan moet hebben. Wanneer je je hebt aangemeld om de onderwijs werkgroepen op de campus bij te wonen, wordt er inderdaad van je verwacht dat je alle werkgroepen bijwoont (verkoudheid & hoest en andere ziekten zijn uiteraard vrijgesteld). Als je door onvoorziene omstandigheden een werkgroep mist, moet je dit natuurlijk van tevoren aan je docent melden.

Algemene vragen

 • Gaat het onderwijs gewoon door in het nieuwe studiejaar?

  Ja, het academische jaar zal van start gaan in September 2020. Allereerst willen we benadrukken dat we ervoor zorgen dat iedereen die toegelaten is tot de opleiding en op tijd het aanmeldproces voltooid heeft, in september met de studie kan beginnen.

  Vanwege het zeer beperkte aantal studenten dat is toegestaan om per uur het gebouw te betreden, hebben we het moeilijke besluit moeten nemen om prioriteit te geven aan eerstejaars studenten aan wie we 2 uur per week campusonderwijs zullen bieden, gecombineerd met online lessen. Aangezien het studeren op academisch niveau voor eerstejaars helemaal nieuw is, denken we dat het voor hen het belangrijkst is om face-to-face contact te hebben met de docenten. Ook willen we hen de mogelijkheid geven om naar de campus te komen, omdat het voor hen nog belangrijker is om een (nieuw) netwerk met andere studenten aan te leggen, dan voor ouderejaars studenten.

  Tot onze grote spijt, zal het tweede -en derdejaars onderwijs in het eerste semester van het academisch jaar 2020-2021 online plaatsvinden.

  Het Afstudeerproject zal wel gedeeltelijk op de campus plaatsvinden. 

  Als het aan ons ligt, zouden we campusonderwijs aanbieden aan al onze studenten, maar door de restricties vanuit de overheid en de 1,5-meter samenleving, is dit nog niet mogelijk, aangezien (1) de overheid het niet toestaat om grote groepen studenten gebruik te laten maken van het openbaar vervoer en zeker niet tijdens de spits, (2) het aantal studenten dat kan worden toegelaten in het gebouw beperkt is per ruimte en (3) het aantal mensen dat  toegestaan is het gebouw te betreden en te verlaten per uur zelfs nog beperkter is.

  We kunnen ons voorstellen dat het online-studeren niet jullie voorkeur heeft. We doen ons uiterste best om de juiste balans te vinden in deze situatie, waarbij we onze docenten ondersteuning bieden om de kwaliteit van het online-onderwijs te blijven verbeteren. 

 • Moet ik in september naar Amsterdam komen?

  We nodigen je uit om naar de campus te komen. Als je besluit om het eerste semester thuis te blijven en niet te willen/kunnen reizen naar Amsterdam, begrijpen we dat en zal voor jou al het onderwijs online beschikbaar worden gemaakt. We hopen je voor het tweede semester te mogen verwelkomen in Amsterdam. Als je besluit om voor het begin van het semester naar Amsterdam te komen, realiseer je dan dat er beperkte evenementen zowel als studieplekken zullen zijn op de UvA-campus. Hou ook rekening met het binnenlands reisadvies van de overheid.

 • Is er mogelijkheid om op uitwisseling te gaan?

  Alle UvA-uitwisselingsprogramma’s voor studenten in het eerste semester en tweede semestervan het nieuwe collegejaar 2020-2021 worden geannuleerd. Dit geldt voor zowel inkomende als uitgaande uitwisselingsstudenten in programma’s als Global Exchange en Erasmus+, inclusief stageprogramma’s. 

 • Kan ik een stage doen?

  Stage doen in Nederland kan, mits de bedrijven hiervoor open staan. Zoals het er nu uitziet gaan de bedrijven langzaam weer op zoek naar stagiaires, en kijken ze hoe ze het werkend kunnen maken om op kantoor de maatregelen te laten gelden.  Wat ons betreft mag je de stage ook vanuit huis doen, als het stagebedrijf hiermee akkoord gaat.  

Vragen over toelating en aanmelding

 • Ben ik verplicht om me in te schrijven na het accepteren van het aanbod?

  Nee, het accepteren van het aanbod verplicht je niet tot inschrijving en het betalen van collegegeld. Je kunt je inschrijving alsnog annuleren voor de start van het studiejaar.

  Echter, het is wel nodig dat je het aanbod accepteert zodat wij de noodzakelijke stappen voor de afronding van je inschrijving kunnen zetten. Als je het aanbod niet accepteert, kan dit er bijvoorbeeld toe leiden dat je je niet op tijd kunt aanmelden voor vakken. We raden je dan ook aan om het aanbod zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen de gestelde tijd in het toelatingsbesluit, te accepteren. Als je daarna alsnog wilt afzien van je inschrijving, neem dan contact op via de Digitale Student Service Desk.

  Als de coronamaatregelen in Nederland het niet toestaan dat in september onderwijs op locatie mogelijk is, dan is de faculteit van plan om het onderwijs en de toetsing online aan te blijven bieden zo lang als dat nodig is. Op die manier kun je starten met je opleiding aan de UvA, en is het onderwijs ook toegankelijk voor buitenlandse studenten die niet op tijd in Amsterdam kunnen reizen.

 • Kan ik het aanbod ook uitstellen?

  Ja dat kan, maar voor de Bachelor opleiding Communicatiewetenschap geldt dat je dan wel opnieuw door de aanmeldprocedure heen moet.

Na een periode waarin studenten en medewerkers elkaar niet konden treffen op de campussen, starten we de komende tijd langzaam verschillende activiteiten weer op - stap voor stap en op kleine schaal. Thuiswerken en thuis studeren blijven voorlopig wel de norm. Vanzelfsprekend blijven we de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet volgen. We houden iedereen up-to-date via deze website, de UvA-nieuwsbrieven voor studenten en medewerkers, en via Canvas. Staat je vraag er (nog) niet tussen? Kijk dan ook op de algemene pagina van de UvA met veelgestelde vragen over inschrijving en toelating