Afgelopen dinsdag maakte onze minister-president bekend dat er weer meer mogelijkheden komen in het hoger onderwijs vanaf 26 april. In dit bericht willen we jullie informeren over deze mogelijkheden.

Onderwijs semester 2: volledig online, meer mogelijkheden op de campus

We hebben gekeken hoe we de nieuwe mogelijkheden het beste kunnen benutten binnen de overheidsbeperkingen. We hebben bijvoorbeeld gekeken of we een beperkt aantal lessen op de campus plaats kunnen laten vinden (zoals tijdens het eerste semester) of dat we meer studieplekken kunnen aanbieden voor studenten en kleine groepen.

We weten dat een aantal van jullie graag naar de campus willen komen. Echter, ondanks dat er meer mogelijkheden zijn, ons onderwijs zou nog steeds beperkt worden door de 1,5-meter maatregel en veel van jullie zijn momenteel niet in Amsterdam (waardoor veel lessen nog steeds online zouden moeten plaatsvinden). We vinden het ook belangrijk consistent te zijn in ons onderwijs, zowel voor docenten als studenten. Daarom hebben het College en de Graduate School of Communication besloten om de rest van het semester online les te blijven geven.

We weten ook dat het belangrijk is om je medestudenten te kunnen ontmoeten. Met de nieuwe maatregelen kunnen we iets meer in die behoefte voorzien. We zullen onze lege werkgroepruimtes beschikbaar stellen zodat je die kunt gebruiken om te studeren of om met je (project)groep af te spreken. Hoe je een studieplek reserveert, lees je hier.

We kijken momenteel ook naar opties om je scriptie- of stagebegeleider te ontmoeten op de campus. Als dit mogelijk is, zal je docent je hier over informeren.

Je kunt vanaf nu ook een afspraak maken met de studieadviseurs op de campus. Hoe je dat doet, lees je hier.

Zelf-testen beschikbaar, niet verplicht

Zodra de universiteit weer gedeeltelijk opengaat, zullen er gratis covid-19 zelftesten beschikbaar worden gesteld voor iedereen die naar REC wil komen. Het doel van deze zelftesten is om een extra check te doen of je geen covid-19 hebt voor je naar de campus komt. Wees je ervan bewust dat je een zelftest niet moet gebruiken als je coronaklachten hebt. In dat geval moet je je laten testen door de GGD en in quarantaine gaan terwijl je wacht op de uitslag.  Zelftesten zijn namelijk minder betrouwbaar dan de GGD-test. Daarom moet iedereen met een negatieve zelftest zich op de campus ook nog steeds houden aan de basisregels zoals het houden van 1,5-meter afstand.

Je kunt binnenkort een zelftest bestellen via zelftestonderwijs.nl. Je krijgt de test thuis gestuurd. Op deze website zullen ook instructies komen te staan over hoe je de zelftest moet afnemen en antwoorden op andere veel gestelde vragen. Alle informatie over zelftesten is binnenkort beschikbaar via de Gezondheid en Preventie pagina.

Het doen van een zelftest zal altijd vrijwillig zijn. We zullen niet aan de deur checken of je een test gedaan hebt of je vragen om bewijs van het testresultaat. We hopen echter dat je er alles aan doet om onze universiteit een veilige plek te houden, zodat we hopelijk meer mogelijkheden krijgen van de overheid.

De basisregels zoals het houden van 1,5-meter afstand en het dragen van een mondmasker binnen het gebouw zullen verplicht blijven.

Vergeet je studentenkaart niet als je naar de campus komt

Vergeet niet je studentenkaart mee te nemen als je naar de campus komt. Zonder kaart mag je het gebouw niet in. Ben je je kaart kwijt? Dan kun je bij de rode balie in REC BCD een nieuwe kaart aanvragen voor 15 euro.

Mentale gezondheid

We weten dat een aantal van jullie kampen met mentale problemen door de coronasituatie. Als je tegen problemen aanloopt in je studieplanning, je gestrest voelt of gewoon even wilt praten, kun je terecht bij onze studieadviseurs (studyadviser-cs@uva.nl). De studieadviseurs organiseren ook maandelijks sessies over thuisstuderen en omgaan met eenzaamheid. Voor andere UvA initiatieven kun je hier terecht.

Tenslotte krijgen we veel vragen over het onderwijs van volgend academisch jaar. De exacte invulling is nog niet bekend en zal ook afhangen van de status van de pandemie. Momenteel hopen we op en plannen we voor campusonderwijs. We verwachten na 1 juni meer te weten. We zullen je uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Algemene informatie over de maatregelen binnen de universiteit kun je hier vinden.

We hopen jullie meer te kunnen zien de komende tijd.

Met vriendelijke groeten,

Dr Jessica Taylor Piotrowski

Directeur Graduate School of Communication.

Prof Bas van den Putte

Directeur College of Communication