Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Heb jij je altijd al afgevraagd wat een studieadviseur bij CW allemaal doet? En hoe je dit kunt worden? Deze keer is Mieke Sillekens geïnterviewd om antwoorden op deze vragen te vinden!

CommPulse

Veel CW-ers kennen jou als studieadviseur van de bachelor Communicatiewetenschap. Maar voor degenen die je nog niet zo goed kennen: zou je je kort willen voorstellen?  

Ik ben in 2001 begonnen met de doctoraalstudie Communicatiewetenschap. Na een aantal gezellige studiejaren, een bestuursjaar bij Mercurius en een stage bij de tijdschrift Leven in Frankrijk studeerde ik af: mijn scriptie ging over persvrijheid in Singapore. Momenteel werk ik al bijna 7 jaar hier en ben ik naast studieadviseur, ook beleidsmedewerker. Ik woon, samen met vriend, baby en twee poezen, tegenover het Westerpark. Ik ben dol op comedy series, vrijdagmiddagborrels en chocolade.

 

Ook jij hebt jouw studie Communicatiewetenschap aan de UvA gevolgd. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik wilde heel graag de journalistiek in. Aangezien ze me op de middelbare school echter op het hart drukten dat het HBO niks voor mij was, heb gekozen voor CW.  Het werd CW aan de UvA, omdat mijn toenmalige vriendje in Amsterdam studeerde. Niet de beste motivatie wellicht, maar het is gelukkig goed uitgepakt. Journalist worden was bij nader inzien toch niks voor mij, maar CW en de UvA zijn een uitstekende keus gebleken.

 

Hoe ben je na jouw studie als medewerker bij het College of Communication terecht gekomen?

Toen ik mijn scriptie aan het afronden was, stuurde ik een open sollicitatie. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en kon direct na mijn studie aan de slag als docent. Ik gaf MCO, academische vaardigheden en ik begeleidde stages en scripties.

 

Wat zijn de meest voorkomende problemen van studenten waar jij mee te maken hebt bij studieadvies?

Veel studenten hebben vragen over hun studieplanning, bijvoorbeeld omdat ze een vak niet hebben gehaald, omdat ze een specifieke minor willen volgen of omdat ze naar het buitenland willen. Ook hebben we bij het studieadvies vaak te maken met studenten die (mogelijk) studievertraging oplopen door persoonlijke omstandigheden.

 

Naast jouw werk bij studieadvies werk je als beleidsmedewerker, wat houdt dat werk precies in? 

Momenteel bestaat mijn functie inderdaad voornamelijk uit beleidstaken. Ik houd me onder andere bezig met het kwaliteitsbeleid van de opleiding, wat bijvoorbeeld inhoudt dat ik de vak evaluaties bekijk en samen met de opleidingsdirecteur en de Opleidingscommissie een plan opstel voor verbeteringen in het onderwijs. Ook heb ik vorig studiejaar, samen met collega’s een zogenaamde “zelfstudie” geschreven over de opleiding ter voorbereiding op de opleidingsvisitatie van mei 2012.

 

We hebben gehoord dat er pas geleden er ook een heuse CW baby geboren is geboren! Gefeliciteerd namens CommPulse. Valt jouw werk ook goed met het moederschap te combineren?

 

Luc is inderdaad een echte CW-baby, aangezien zijn papa niet alleen CW heeft gestudeerd, maar ook hier werkt. Ik ben pas eind januari weer begonnen met werken, maar vooralsnog gaat het ons prima af. De nachten zijn weliswaar iets korter, maar dat nemen we graag voor lief. Het is fijn om weer aan het werk te zijn, want ik miste de gezelligheid van de UvA. Maar het is ook fijn om op woensdagen thuis te zijn met Luc. Een prima combinatie dus.

 

Tot slot: heb je een tip voor studenten die ook beleidsadviseur of studieadviseur zouden willen worden?

Oei, dat is een lastige vraag. Je moet uiteraard affiniteit hebben met studenten en met universitair onderwijs. Verder is het handig als je de organisatie al een beetje kent, bijvoorbeeld omdat je een functie als student-assistent hebt gehad. Houd de vacaturesite Academic Transfer ook goed in de gaten voor de nieuwste vacatures.