Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

In 2008 begon een nieuwe crisis in Europa, ook in Nederland worden daar de gevolgen van door velen gevoeld. Als student prijs je jezelf gelukkig met de Universiteit van Amsterdam als veilige thuishaven, maar hoe moet dat als je afgestudeerd bent? Steeds meer studenten zoeken hun toevlucht in het verlengen van hun studie, zowel door het volgen van een tweede opleiding als door middel van een stage. Hoe sla je uiteindelijk die brug tussen je studie en je eerste baan? In deze editie van Leven na CW geeft loopbaanadviseur Amarins Renema hier een aantal tips over!

CommPulse

Even voorstellen..

Amarins Renema is op dit moment al meer dan vijf jaar werkzaam bij het Loopbaan Advies Centrum van de UvA (LAC). Na haar middelbare school is Amarins Culturele Antropologie gaan studeren. Al tijdens haar studie ging zij bij Randstad Uitzendbureau op een van de studentenvestigingen werken, waarna zij bij PricewaterhouseCoopers aan de slag ging op de afdeling werving en selectie van starters. Tegenwoordig zet zij haar ervaring in om studenten zo goed mogelijk te begeleiden in de keuze voor een passende studie en baan.


Het Loopbaan Advies Centrum

Het LAC is een onafhankelijk orgaan binnen de Universiteit van Amsterdam waar zes adviseurs werken die studenten kunnen begeleiden vanaf de eerste studiekeuze tot de eerste baan. Hierbij kun je denken aan de oriëntatie op studeren, studieherkeuze tijdens je bachelor, meedenken met de studieplanning bijvoorbeeld of en wanneer je naar het buitenland gaat - de oriëntatie op een master en de oriëntatie op de arbeidsmarkt. Dit laatste doen wij deels door studenten te informeren met behulp van voorlichting: we laten zien hoe je van A naar B kunt komen. Daarnaast helpen wij bij het ontwikkelen van sollicitatievaardigheden door middel van trainingen en workshops. Ook kan een student gebruik maken van individuele coaching, waarbij wordt gekeken wat voor die specifieke student een goede keuze is, wat bij diegene past.


‘De shotgun methode ‘

Sommige studenten kijken reikhalzend uit naar het werkende leven. Anderen zouden het liefst blijven studeren om het werken uit te stellen. Hoe dan ook, eens ben je afgestudeerd en ga je solliciteren. Daarbij merken wij dat veel studenten de ‘shotgun methode’ gebruiken. Dit betekent dat zij veel sollicitatiebrieven versturen, bijvoorbeeld elke week vijf. Dat geeft vaak wel het gevoel goed bezig te zijn, maar de effectiviteit van zomaar brieven versturen blijkt echter laag te zijn. Mensen versturen vaak snel een brief zonder na te denken waarom juist zij bij een functie passen. Dit is af te lezen aan de brief die zij versturen, waardoor de kans om voor een gesprek te worden uitgenodigd lager is. Belangrijk is om eerst te bedenken waar je nou eigenlijk zou willen gaan werken. Hiervoor kun je bedenken wat jij al hebt gedaan, wat voor kennis je hebt opgedaan, wat je interessant vindt en wat er op dat gebied gebeurt op de arbeidsmarkt: zijn er kansen? En zo ja, waar liggen die?


Topje van de ijsberg

Als student of starter kom je vaak voor ’t eerst in aanraking met de arbeidsmarkt en hoe deze in elkaar zit. Je krijgt dan - zeker nu - vaak de indruk dat er nauwelijks tot geen werk is. Dat komt deels doordat je slechts het topje van de ijsberg ziet: de vacatures die bijvoorbeeld online of in de zaterdageditie van een krant worden geplaatst vertegenwoordigen maar een klein deel van de totale hoeveelheid werk en zijn bovendien vaak voor mensen met werkervaring. Er is echter meer dan dat. Tijdelijke functies worden bijvoorbeeld vaak niet breed uitgemeten en geadverteerd, maar via het netwerk van een bedrijf verspreid. Je kunt daarom ook op een andere manier naar de arbeidsmarkt kijken: hoewel natuurlijk de totale hoeveelheid werk de afgelopen jaren is afgenomen, is slechts een klein deel van alle vacatures zichtbaar. Dit betekent echter niet dat er weinig werk beschikbaar is. Er is een verborgen arbeidsmarkt.


Blootlegging van de arbeidsmarkt

Ga dus op onderzoek uit. Zorg dat je in eerste instantie meer te weten komt over jouw vakgebied, voordat je op zoek gaat naar concrete mogelijkheden voor werk. Bekijk bijvoorbeeld, door op LinkedIn te kijken, wat alumni uit jouw vakgebied nu doen. Waar werken ze, wat zijn hun functietitels en hoe omschrijven ze de inhoud van hun werk? Zo krijg je al een goed beeld van enkele mogelijkheden na je studie. Vraag jezelf daarbij af: “Is dit iets voor mij? Spreekt het me aan? Word ik er enthousiast van?”. Kijk ook eens of er een vak- of belangenvereniging is in het vakgebied van jouw interesse. Organiseren ze lezingen en andere activiteiten? Geven ze een magazine uit en kun je te weten komen welke organisaties aangesloten zijn? Ook de Pyttersen’s Nederlandse Almanak (in het Informatiecentrum van de UvA en online te vinden, red.) kun je hiervoor raadplegen. In deze almanak staan alle niet-commerciële organisaties in Nederland. Des te meer jij weet van de arbeidsmarkt, des te beter lukt het je om jezelf zichtbaar te maken en werk te vinden. Ook in kleine ontmoetingen zitten kansen om meer te begrijpen van de arbeidsmarkt. Zelfs op verjaardagsfeestjes kun jij meer te weten komen over jouw vakgebied. Ga met mensen praten!

Netwerken….moet dat echt?

Wij merken vaak dat studenten het lastig vinden om contacten te leggen met mensen in hun vakgebied. Daar zit vaak wat huiver bij; “wie ben ik om hem/haar lastig te vallen?” of “ik heb nog geen ervaring, ik ben geen interessante gesprekspartner”. Bedenk dan dat iedere werkende ooit starter is geweest en zich vaak wel kan indenken hoe de situatie voor jou is. Dus de bereidheid om mee te denken is er vaak wel. Dat komt ook omdat veel mensen het érg leuk vinden om over hun werk en zichzelf te praten, en bovendien graag advies geven. Zorg dus voor een win-win…. In de ‘werkende wereld’ is het heel gebruikelijk om contact op te nemen met mensen die je nog niet eerder hebt ontmoet, maar die je wel graag professioneel een vraag wilt stellen. En bedenk ook dat netwerken niets anders is dan contact leggen (én onderhouden) met mensen die dezelfde interesses delen als jij.


Ondersteuning

Natuurlijk kan het Loopbaan Advies Centrum ook iets voor jou betekenen. Elke dinsdag tot en met vrijdag tussen elf en twaalf uur kun je langskomen voor bijvoorbeeld kleine vragen of feedback op je CV. Neem je brief, CV en eventuele vacature hardcopy mee en meld je bij de portier van het Service & Informatiecentrum. Vaak kun je zo geholpen worden de puntjes op de “i” te zetten. Heb je meer advies nodig, of wil jij bijvoorbeeld je sollicitatiegesprek oefenen? Dan kan een individuele afspraak je helpen. Vragen als: ‘Wat heb je eigenlijk in huis aan kennis?’, ‘Wat heb je ook in huis aan kwaliteiten?’, ‘Wat past bij jou?’, ‘ Wat voor type organisatie past bij jou?’ worden in zo’n gesprek besproken. Hier kun je veel uithalen over wat een goede volgende stap is.

Een ding is duidelijk: ondernemend zijn, creatief denken, volharding én een dikkere huid helpen om een passende baan te vinden. Er zijn er vele manieren waarop je kunt zorgen dat je zichtbaarder wordt in je vakgebied, je op de hoogte blijft en waarmee je deuren open houdt. De bal ligt bij jou.

Meer informatie over de dienstverlening van het Loopbaan Advies Centrum kun je vinden via onderstaande link: www.uva.nl/lac.