Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Participatiepunten - CW

Onderzoeksdeelname is een verplicht onderdeel van het Tutoraat. Je begint hiermee in jaar 1 en hebt tot/met je afstuderen de tijd om minimaal 14 participatiepunten te halen. Door onderzoeksdeelname doe je waardevolle inzichten op voor je eigen empirische onderzoek.

Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen over de Participatiepunten.

 • Wat zijn participatiepunten?

  Elke bachelorstudent Communicatiewetenschap moet als onderdeel van de bacheloropleiding zogeheten participatiepunten (vaak vertaald als research credits) verdienen met deelname aan onderzoek. Er moeten in totaal veertien participatiepunten gehaald worden over de hele bachelorperiode om dit onderdeel naar behoren af te sluiten. Het halen van participatiepunten is ondergebracht bij het verplichte studieonderdeel Tutoraat.

 • Voor wie is deze informatie relevant?

  Voor alle bachelorstudenten Communicatiewetenschap, die na 2010 aan de bacheloropleiding begonnen zijn, en het Tutoraat als verplicht studieonderdeel in het programma hebben. 

 • Hoe haal ik participatiepunten?

  Elke student meldt zich aan via de website van het onderzoekslab. Via deze website kun je je opgeven voor deelname aan onderzoek. Let op: je ontvangt in de regel alleen participatiepunten voor deelname aan onderzoek van Communicatiewetenschap. Op de website staat ook onderzoek dat bij Psychologie wordt aangeboden. Deze punten tellen in de regel niet mee bij het behalen van de veertien benodigde punten. 

 • Hoeveel participatiepunten worden er toegekend per onderzoek?

  De hoeveelheid participatiepunten is vastgesteld op basis van o.a. de duur, de locatie en het type onderzoek. De hoeveelheid punten wisselt dus per onderzoek. Let op: als je je aanmeldt voor een onderzoek op locatie (bijvoorbeeld in het Comlab) waarbij je niet komt opdagen en je hebt je niet afgemeld, dan worden er punten afgetrokken. Hoeveel punten in mindering worden gebracht, hangt af van het specifieke onderzoek.

 • Is het mogelijk om een extra beloning voor deelname aan een onderzoek te ontvangen?

  Voor het onderzoek dat bij Communicatiewetenschap wordt aangeboden, kun je in de regel alleen participatiepunten ontvangen (ook als er bijvoorbeeld een beloning wordt uitgereikt voor deelname aan het onderzoek of er wordt een cadeaubon verloot). Na het behalen van 14 participatiepunten mag je nog steeds meedoen aan onderzoek, de onderzoeker kan hiervoor een beloning aanbieden. Dit staat vaak vermeld in de omschrijving van het onderzoek.

 • Hoeveel onderzoeken worden er per blok/semester/jaar aangeboden?

  Dit wisselt per periode, dus daar is geen uitspraak over te doen. Wel is er ruimschoots de gelegenheid om veertien particpatiepunten te halen verspreid over de bachelor, mits je met regelmaat deelneemt aan onderzoeken. Het wordt erg lastig (of zelfs onmogelijk) om al deze punten in een korte periode te halen. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om met regelmaat het aanbod te bekijken.

 • Hoe lang duurt het voordat de punten in SIS staan (want ik wil mijn diploma aanvragen)?

  Houd er rekening mee dat het verwerken van de punten in SIS enkele weken kan duren. Je kunt in de tussentijd gewoon je diploma aanvragen als dit je laatste bacheloronderdeel is en hoeft daar dus niet mee te wachten. Ook wordt je diploma-aanvraag niet vertraagd door het verwerken van deze punten.

  Als je al een tijd geleden een diploma-aanvraag hebt ingediend en er zit haast achter het toekennen van de beoordeling, stuur dan een e-mail naar tutoraat-cw-fmg@uva.nl en geef aan dat je al een diploma-aanvraag hebt ingediend en dat dit onderdeel nog niet in SIS is ingevoerd.

 • Ik heb meegedaan aan een onderzoek, maar de punten staan niet in mijn overzicht.

  Bewaar altijd je bewijs van deelname na een onderzoek. Hiermee kun je aantonen dat je aan een onderzoek hebt deelgenomen. De punten worden in de regel binnen twee weken na deelname ingevoerd. Als dit niet het geval is, neem dan eerst contact op met de onderzoeker waar jij het onderzoek bij gedaan hebt en laat je bewijs van deelname zien.

 • Er staan minpunten in mijn overzicht, hoe komt dit?

  Als je je opgeeft voor een onderzoek (op locatie) en toch niet deelneemt zonder afmelding, worden er punten afgetrokken. Hoeveel punten in mindering worden gebracht, hangt af van het specifieke onderzoek. Zorg er dus voor dat je je altijd tijdig afmeldt voor een onderzoek!