Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Sexting: go of no-go?

Sabine Bijvoet over haar Afstudeerproject

Veel mensen kennen wel een persoon dat bekend staat als ´die van die naaktfoto´. Het krijgen van deze niet al te beste reputatie zal vast niet de bedoeling geweest zijn van het maken van de foto. Toch doen veel mensen aan sexting: ruim twee derde zegt het te doen. Naast dat veel mensen het doen, vinden we het ook wel normaal. Of het nou naar je partner is of juist naar die onbekende persoon die je (niet) kent van Tinder; de meerderheid vindt het meer dan gewoon om een pikante foto of berichtje te sturen.


Maar juist omdat het zo normaal wordt, wordt het ook gevaarlijker. Want hoe meer het gedaan wordt, hoe vaker het immers ook fout kan gaan. De sext kan ongewenst worden doorgestuurd en dit kan leiden tot bijvoorbeeld pesten of chantage. Gerichte voorlichting over sexting is belangrijk, om er zo voor te zorgen dat sexts niet gedachteloos worden verstuurd en de gevolgen en risico’s ervan bekend zijn. Mensen moeten ervan bewust zijn dat ‘die ene spannende foto of video’ een groot (negatief) effect kan hebben, en hier rekening mee houden wanneer zij een sext sturen.

Sexten met een reden

Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen sexts versturen met een bepaalde reden. Gewoon een sexy berichtje voor de grap, of met een meer specifiek doel zoals bijvoorbeeld seks verkrijgen. In mijn onderzoek is gekeken naar welke motieven het meest gebruikt worden om aan sexting te doen. Er is onderscheid gemaakt tussen vijf motieven: seks verkrijgen, flirten, vermaak, wegens sociale druk en met het doel om een sext terug te krijgen.
Er is in mijn onderzoek ook gekeken naar welke invloed geslacht heeft op het motief om een sext te sturen, aangezien mannen waarschijnlijk andere redenen hebben om aan sexting te doen dan vrouwen. Ten slotte is onderscheid gemaakt tussen singles, mensen die aan het daten zijn en mensen in een relatie. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een online survey die door 271 mensen is ingevuld (113 mannen en 158 vrouwen).

De resultaten

In mijn onderzoek komt naar voren dat mensen voornamelijk aan sexting doen ter vermaak en om seks te verkrijgen. Ook blijkt ook we niet enorm veel aan sexting doen: gemiddeld slechts één tot een paar keer per jaar. Vrouwen doen het net iets vaker dan mannen, en mensen die daten sexten meer dan singles en mensen in een relatie.


Qua redenen om aan sexting te doen zijn er ook verschillen tussen mensen. Als je kijkt naar het verschil tussen mannen en vrouwen zie je dat vrouwen voornamelijk aan sexting doen om seks te verkrijgen en vanwege sociale druk, en mannen meer om een sext terug te krijgen. Tussen de drie relatietypen zijn er weinig verschillen; enkel dat het motief om een sext terug te krijgen het meeste wordt genoemd door singles.

En nu?

We sturen dus vooral sexy berichtjes om positieve redenen. Een zorgwekkend punt is wel dat vrouwen aangeven wel eens aan sexting doen vanwege sociale druk. Sociale druk zou nooit een reden moeten zijn om sexts te sturen. Mensen, en voornamelijk vrouwen dus, moeten informatie krijgen over de mogelijke gevolgen van sexting en weten dat ze ondanks sociale druk niets moeten sturen als ze dit niet zelf willen. Voorlichters moeten meer kennis krijgen over sexting en zo negatieve effecten voorkomen, maar ook politie en slachtofferhulp moeten meer weten over sexting zodat ook wanneer het toch fout gaat de negatieve gevolgen minimaal blijven.

 
Sexting kan zeker leuk, spannend en opwindend zijn, maar je moet er zelf 100% achter staan wanneer je een sext verstuurd. Dus mensen: sext als je wilt, maar doe het wel verantwoord! (Anders word je ‘die van de naaktfoto’, en dat wil je denk ik niet.)