Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

In Hollywood halen de mannen het geld binnen

Juli 2018 - door Kelly de Witte: "Films met een mannelijke hoofdrol trekken meer kijkers, maar het geslacht is niet de doorslaggevende factor".

Het is je misschien weleens opgevallen dat de meeste films een mannelijke hoofdrolspeler hebben. Dat is ook niet zo gek, want in bijna 75 procent van de Hollywoodfilms die zijn uitgekomen tussen 1982 en 2017, speelt een man de hoofdrol. Vrouwen worden dus flink ondergerepresenteerd in Hollywood. Waar zou dit aan kunnen liggen? Volgens Kelly de Witte, student Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, komt dit doordat films met een mannelijke hoofdrolspeler succesvoller zijn dan films met een vrouwelijke hoofdrolspeler.

In het onderzoek van De Witte zijn de gegevens van 5.048 Hollywoodfilms, die zijn verschenen van 1982 tot en met 2017, geanalyseerd. Er is onder andere gekeken naar de behaalde winst, de bioscoopomzet, het productiebudget en het aantal bioscoopbezoekers van de films. Vervolgens is onderzocht of het financieel succes van films afhangt van het geslacht van de hoofdrolspeler.

Productiebudget en financiële resultaten

Het onderzoek wijst uit dat films met een mannelijke hoofdrolspeler hogere bioscoopomzetten en hogere winsten behalen dan films met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Daarnaast trekken films met een mannelijke hoofdrolspeler meer bezoekers naar de bioscoop dan films met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Vinden wij, de kijkers, films met een mannelijke hoofdrolspeler dan gewoonweg leuker om naar te kijken dan films met een vrouwelijke hoofdrolspeler? Niet per se. Het is namelijk zo dat films met een vrouwelijke hoofdrolspeler gemiddeld een lager productiebudget krijgen dan films met een mannelijke hoofdrolspeler. Voor films met een lager productiebudget geldt dat zij gemiddeld ook minder goede financiële resultaten behalen. Het feit dat films met een vrouwelijke hoofrolspeler lagere productiebudgetten krijgen, zorgt er dus voor dat ook de financiële resultaten achterblijven.

Waardering van typisch mannelijke karaktereigenschappen

Waarom films met een vrouwelijke hoofdrolspeler vaak een lager productiebudget krijgen, weten we niet. Wat we wel zien, is dat een aantal films met een vrouwelijke hoofdrolspeler het afgelopen jaar erg succesvol is geweest. Zo staan Star Wars: The Last Jedi (2017), Beauty and the Beast (2017) en Wonder Woman (2017) in de top drie van films met de hoogste bioscoopomzetten in 2017. Dat juist deze drie films in de top drie staan, kan wellicht verklaard worden door het feit dat de vrouwelijke personages veel mannelijke karaktereigenschappen hebben: zij zijn stoer, sterk en heldhaftig. Juist deze karaktereigenschappen worden eerder gewaardeerd dan typisch vrouwelijke karaktereigenschappen, zoals zorgzaam en lief zijn.

Mannen vs. vrouwen in de samenleving

Oké, we weten nu dat films met een mannelijke hoofdrolspeler succesvoller zijn op financieel gebied en dat er uitzonderingen zijn voor films met een vrouwelijke hoofdrolspelers die mannelijke karaktereigenschappen hebben, maar wat zegt dat eigenlijk over de rol van vrouwen in de samenleving? Worden vrouwen pas gewaardeerd als zij stoer en sterk zijn? Krijgen vrouwen pas een topfunctie in het bedrijfsleven als zij mannelijke karaktereigenschappen hebben? Uit dit artikel, waarin wordt gesuggereerd dat vrouwen ‘minder bescheiden’ moeten zijn om aan de top te komen, blijkt maar weer al te goed dat dit inderdaad het geval is. Wat dat betreft verschilt het bedrijfsleven niet zo veel van Hollywood: het zijn nog steeds de mannen die domineren en het geld binnenhalen.