Welke opleiding volg je?

Welkom01! Op de Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Gepubliceerd op 23-11-2022
Op 24 november is het de Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. Hoe ga jij om met je wachtwoorden? Je UvA wachtwoord verander je natuurlijk regelmatig via de herinneringsmail van de ICTS Servicedesk. Maar doe je dat ook met de wachtwoorden van je privé apps en accounts? Eenmaal binnen kan een slimme cybercrimineel namelijk nagenoeg overal bij, zeker als je veel dezelfde wachtwoorden gebruikt…
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Veel wachtwoorden zijn zo te kraken

Een halve milliseconde. Zo lang is een cybercrimineel gemiddeld bezig om wachtwoorden als ‘123456’ of ‘password’ te kraken. Wachtwoorden met woordenboekwoorden of geboortedata zijn bijna net zo makkelijk te raden. Maak het de 123456Gokker extra moeilijk. Gebruik willekeurige leestekens, hoofdletters en cijfers in je wachtwoorden.

Een sterk wachtwoord is geen garantie overigens. Als je wachtwoord via een geslaagde cyberaanval gestolen wordt, gaat het niet alleen meer om een sterk wachtwoord maar telt vooral of je je wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt. Dus stel een telkens ander sterk wachtwoord in voor al je accounts. Dan kan een cybercrimineel niet in één keer over al bij…

Jongeren vaker slachtoffer van cybercrime

Uit de Cybersecuritymonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2021 in totaal 17 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder hebben aangegeven slachtoffer te zijn van cybercrime. Jongeren waren vaker slachtoffer dan ouderen. Een sterk wachtwoord houdt niet alles tegen, maar het helpt wel degelijk.

Dus….

  1. Gebruik een sterke wachtzin in plaats van een wachtwoord
  2. Gebruik een wachtwoordmanager
  3. Stel tweestapsverificatie in
  4. Verander je wachtwoorden regelmatig

Kijk op de AZ lijst waar je wachtwoord aan moet voldoen!

Check hier hoe sterk je wachtwoord eigenlijk isExterne link.