Welke opleiding volg je?

Oktober is Cybersecurity maand

Gepubliceerd op 27-09-2022
De hele maand oktober staat wereldwijd in het teken van cybersecurity. Dit initiatief van de EU heeft als doel om burgers en bedrijven verder te informeren over digitale beveiliging en digitale bedreigingen. Zo ook bij onze instelling. UvA’s en HvA’s Chief Information Security Officer, Roeland Reijers: ”Security hoort bij alle facetten van je werk of je studie.”
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Wat is het doel van de Security maand?  

Het aantal cyberincidenten neemt in alle branches toe, ook in het onderwijs en onderzoek. Menselijk handelen is helaas vaak de oorzaak: klikken op een phishing link, diefstal van een werktelefoon of -laptop of gevoelige persoonsgegevens per ongeluk naar de verkeerde persoon sturen.  

Reijers: ”Daarom vragen we de hele maand aandacht voor Cybersecurity, ofwel informatiebeveiliging. Dat doen we al het hele jaar door, maar in zo’n maand komt het ook binnen via de media, buiten de instelling om. Het is hard nodig om awareness, te kweken om de risico’s rond informatiebeveiliging bij mensen te benoemen. Je zou denken, dat na de vele hacks bij onszelf en sowieso met alle aandacht in het nieuws, dat ‘iedereen’ wel weet dat en hoe ze veilig moeten werken en studeren. Maar dat is natuurlijk niet het geval; veel mensen hebben andere interesses, andere werkzaamheden. Het blijft voor veel mensen een ver-mijn-mijn-bed, en vooral ICT-show. Wat ik veel hoor is ‘dat overkomt mij niet’, of ‘dat heeft ICTS toch geregeld'. Aangezien de hackers steeds slimmer worden, moeten wij als medewerkers en organisatie dat ook zijn.”  

‘En security hoort onderdeel van alle facetten van je werk te zijn, als je tenminste kwaliteit wilt leveren. En dat willen we toch? Als je expert bent in je eigen werk of in je vak dan horen informatiebeveiliging en privacy daarbij. Samen borgen we dan de informatieveiligheid van de hele instelling en alle data van onder andere belangrijke onderzoeken. Weet je niet precies hoe, maak dan gebruik van de security- en privacy officers in je dienst of faculteit. Zij zijn je eerste aanspreekpunt.’ 

Voor de nieuwe studenten en medewerkers: wat doet een CISO eigenlijk?  

CISO staat dus voor Chief Information Security Officer. CISO Roeland Reijers is dé spin in het web als het gaat om de beveiliging van informatie van de UvA en HvA. Hij is verantwoordelijk voor het maken, implementeren, en toezicht houden op het informatiebeveiligingsbeleid. Ook heeft hij een centrale rol in het beheren van alle processen die daarmee te maken hebben. Een mond vol, maar hoe is dat in de praktijk? 

Reijers: “Dat zijn een hoop ballen om in de lucht te houden. Organisatorische skills zijn best handig in deze functie. Alle gekheid op een stokje, ik zet me als CISO natuurlijk helemaal in om ervoor te helpen zorgen dat UvA en HvA een veilige werk- en leeromgeving zijn. Dat betekent onder andere beleid maken en implementeren, controleren of alle systemen en de techniek in orde is en dus de bewustwording verhogen onder medewerkers en studenten. En met de digitale dreigingen in de wereld om ons heen is dat een mooie uitdaging.” 

Wat zijn de plannen voor de Security Maand? 

In oktober wordt de aandacht gevestigd op veel facetten van cybersecurity. Je komt het tegen in de vorm van artikelen en posters (op prikborden); we organiseren op donderdag 13 oktober een toffe Privacy & Security pubquiz voor alle studenten van de UvA en de HvA in samenwerking met  FLOOR van HvA Externe linken vragen iedereen om beter te letten op het vergrendelen van je computerscherm met behulp van stickers. Hou de nieuwsbrieven en infoschermen in de gaten!