EN uva.nl

De UvA vierde dinsdag 8 januari haar 387ste Dies Natalis. Rector magnificus Karen Maex opende de verjaardag van de universiteit met haar toespraak ‘Open data: universiteiten in beweging’. Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Hilde Geurts ging tijdens haar Diesrede in op ‘de complexiteit van context’. Ook werden eredoctoraten toegekend aan de Canadees-Amerikaanse journaliste en activiste Naomi Klein en gerenommeerd componist Louis Andriessen.

Kijk de livestream van de Dies terug

‘Open data: universiteiten in beweging’

Rector Karen Maex ging in haar openingstoespraak in op het belang van een zorgvuldige en bedachtzame overgang naar ‘Open Acces’ en ‘Open Science’. ‘Van groot belang zijn een compleet andere aanpak in het waarderen van onze wetenschappers, én een bescherming tegen het onjuist exploiteren van onze vrije data’, aldus Maex. ‘Alleen op die manier kunnen wij blijven voldoen aan onze drie kernopdrachten: onderwijs, en onderzoek en innovatie.’

Lees de toespraak 'Open data: universiteiten in beweging' (PDF, 5 p.)

Diesrede ‘De complexiteit van context’

Hoogleraar klinische neuropsychologie Hilde Geurts vertelde in haar Diesrede over de verschillen in cognitieve vaardigheden van mensen in het algemeen en mensen met autisme in het bijzonder. Geurts hield een betoog voor het behoud van een academische context waar ruimte is voor diversiteit in denken en doen. ‘Waar sommigen een goed gevoel hebben voor de context waarin iets gebeurt, hebben anderen juist meer oog voor detail. Die diversiteit in cognitieve vaardigheden is van groot belang voor de wetenschap’, aldus Geurts.

Eredoctoraten voor Klein en Andriessen

Na de Diesrede werden eredoctoraten toegekend aan de Canadees-Amerikaanse journaliste en activiste Naomi Klein en gerenommeerd componist Louis Andriessen.

Naomi Klein

Naomi Klein (1970) is een bekroond journalist en auteur van verschillende bestsellers waaronder No Logo (2000), The Shock Doctrine (2007) en This Changes Everything (2014). Ze is ook hoogleraar Media, Culture and Feminist Studies aan de Rutgers University-New Brunswick in de VS.

Klein ontving het eredoctoraat voor haar belangrijke bijdragen aan het vestigen van aandacht op wereldwijde sociale rechtvaardigheidsvraagstukken in de wetenschap en daarbuiten.

Meer over Naomi Klein

Video Naomi Klein

Louis Andriessen

Louis Andriessen, een van de meest invloedrijke hedendaagse Nederlandse componisten. Andriessen ontving het eredoctoraat vanwege zijn vernieuwende werk als componist.

Meer over Louis Andriessen

Video Louis Andriessen

Muzikaal eerbetoon Concertgebouworkest

Extra speciaal dit jaar was het muzikale eerbetoon dat een delegatie van het Koninklijk Concertgebouworkest bracht aan eredoctor Louis Andriessen. In de Aula bracht het gezelschap het door Andriessen gecomponeerde stuk Zilver ten gehore.

Eerbetoon studieverenigingen aan eredoctores

Beide eredoctores werden ook verrast met een eerbetoon van verschillende UvA-studieverenigingen. De studieverenigingen van muziek- en theaterwetenschap Ragtime en Nieuwe Doelen voerden een performance act op geïnspireerd op het werk van Louis Andriessen. De studieverenigingen van Recht en Internationaal Recht JFAS en ASA hielden een quiz waarin zij de kennis van de zaal over eredoctor Naomi Klein testten.