Welke opleiding volg je?
Informatie voor
[ ingeschreven studenten ]
Welke opleiding volg je?

Hulp bij het vinden van wetenschappelijke literatuur en onderzoeksdata

Laatst gewijzigd op 11-08-2023 08:04
Voor onderzoek doen en het schrijven van teksten heb je academische literatuur en/of onderzoeksdata nodig. Waar en hoe vind je goede en relevante bronnen?
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Waar vind je literatuur?

In CatalogusPlusExterne link, de discovery omgeving van de Bibliotheek vind je digitale en gedrukte wetenschappelijke literatuur, databases en andere bronnen waar de Bibliotheek toegang toe biedt.

  • Tijdschriften: in de sectie JournalsExterne link in CatalogusPlus vind je een overzicht van alle tijdschriften die de Bibliotheek heeft. De digitale tijdschriften kun je online doorzoeken.
  • Databases: in de sectie DatabasesExterne link in CatalogusPlus vind je een overzicht van alle databases waar de Bibliotheek toegang toe heeft. Je vindt hier onder andere gespecialiseerde databases waarmee je literatuur zoekt op jouw vakgebied.
  • Scopus/Web of Science: dit zijn twee voorbeelden van citatiedatabasesExterne link waar de Bibliotheek op geabonneerd is. Hierin kun je zoeken naar tijdschriftartikelen en de populariteit van het tijdschrift en het artikel bekijken. Deze databases geven voor veel vakgebieden een goed beeld van de belangrijkste tijdschriften en artikelen die beschikbaar zijn.
  • Google Scholar: voor het vinden van met name artikelen is Google Scholar een handig hulpmiddel. Via de “Cited by” knop kun je makkelijk recentere literatuur vinden.

Tips voor het vinden van bronnen en onderzoeksdata

  • Bekijk de literatuuropgave, verantwoording of inleiding van relevante tijdschriftartikelen, boeken of scripties. Je krijgt daarmee vaak een goede indruk welke databases, literatuur en websites anderen hebben gebruikt en hoe ze de data hebben verzameld. Dit kan goede aanknopingspunten bieden voor je eigen onderzoek.
  • Databases: in de sectie DatabasesExterne link in CatalogusPlus vind je een overzicht van alle databases waar de Bibliotheek toegang tot heeft. Je vindt hier ook databases met onderzoeksdata, zoals financiële databases en databases met historisch bronnenmateriaal.
  • Steeds meer bronnen en onderzoeksdata zijn vrij toegankelijk en ook vindbaar via zoekmachines als Google. Denk bijvoorbeeld aan websites van statistische onderzoeksbureaus of van archieven. Door slim te zoeken op je onderwerp in combinatie met woorden als “data”, “databases”, “statistics” of “sources” kun je websites met relevante bronnen opsporen.

Verwerken van literatuur en onderzoeksdata

Met speciale citatiesoftware bespaar je veel tijd bij het citeren van literatuur en vermelden van bronnen in je essay, rapport of scriptie. De Bibliotheek heeft licenties voor diverse citatiesoftware waar jij gebruik van kunt maken. Ook geeft de Bibliotheek workshops over het gebruik van de software. Meer informatie vind je op de website van de BibliotheekExterne link.

Advies of ondersteuning nodig?

Bij de Bibliotheek kun je via de contactpaginaExterne link hulp en advies vragen bij het vinden van literatuur of onderzoeksdata. Ook kun je direct contact opnemen met de informatiespecialist op jouw vakgebied voor persoonlijk advies. Je vindt de informatiespecialist onder Support op de pagina voor jouw vakgebiedExterne link.