Interfacultaire lerarenopleidingen (Master LVHO en minor Educatie)

College en Graduate School of Child Development and Education

AMC-promovendus wint Klokhuis Wetenschapsprijs

14 november 2017

AMC-promovendus Floor Postema heeft de Klokhuis Wetenschapsprijs 2017 gewonnen. Postema onderzoekt of met behulp van een 3D-camera kan worden achterhaald of kinderen aanleg hebben om kanker te krijgen.

De AMC-onderzoekster kreeg de prijs woensdag 8 november uitgereikt tijdens de opening van het InScience filmfestival in Nijmegen.

Uitgebrachte stemmen

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De afgelopen weken konden kinderen via de website van het televisieprogramma hun stem uitbrengen. In totaal brachten 3.176 kinderen een stem uit. Het onderzoek van Postema kreeg 1.919 stemmen. Postema ontving een trofee en er wordt een speciale klokhuisaflevering gemaakt over haar onderzoek.

Onderzoek met 3D-camera’s

De door Postema ontwikkelde methode helpt bij het onderzoeken van kinderen met kanker. Voor haar onderzoek vullen kinderen een vragenlijst in en worden gewone foto’s en 3D-foto’s gemaakt van het gezicht. Met de verschillende foto’s en de vragenlijst probeert Postema conclusies te trekken over waarom het kind kanker heeft gekregen.

UvA-nominaties

Voor de prijs waren in totaal 10 onderzoeken genomineerd, waarvan vier UvA-onderzoeken. Zo waren naast winnaar Floor Postema ook Anna Watts, Marco te Brömmelstroet en Katrien Keune en Maartje Stols-Witlox Genomineerd.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam