Interfacultaire lerarenopleidingen (Master LVHO en minor Educatie)

College en Graduate School of Child Development and Education

UvA viert 385-jarig bestaan met Robbert Dijkgraaf in Tuschinski

5 september 2017

Op zondag 3 september ging Robbert Dijkgraaf ter gelegenheid van het 385-jarig bestaan van de Universiteit van Amsterdam in gesprek met UvA-wetenschappers in de wetenschappelijke talkshow ‘What’s Next?’.

Video wordt geladen..

De bekende UvA-natuurkundige Robbert Dijkgraaf sprak in de Grote Zaal van Tuschinski in drie gesprekrondes met Renée van Amerongen, Max Welling, Daan Roovers, Michel Haring, Rivke Jaffe, Coyan Tromp, Lucas Ellerbroek en Edgar du Perron over toekomstige uitdagingen voor de mens, de wereld en het unversum.

Mens en machine

V.l.n.r: Robbert Dijkgraaf, Renée van Amerongen, Max Welling en Daan Rovers (foto: Daniël Rommens)

Tijdens de eerste gespreksronde gingen wetenschappers Renée van Amerongen, Max Welling en Daan Roovers in op de mogelijkheden en uitdagingen van CRISPR-Cas en zelflerende computers. Lukt het om straks DNA te herschrijven? En worden computers helemaal autonoom?  Volgens de onderzoekers zullen deze technologieën niet alleen enorme gevolgen hebben voor onze manier van leven, maar stelt het ook fundamenteel ter discussie wie en wat we zijn. Daarom vinden deze drie wetenschappers het belangrijk om de ethische aspecten van deze ontwikkeling tijdig te voeren.

Duurzaamheid

Aansluitend vertelden Amber en Arielle, twee ontwerpsters verbonden aan het Amsterdam Fashion Institute, over duurzame kleding en hoe de kracht van herontwerp de levensduur van kleding en materialen kan verlengen.

Foto: Daniël Rommens

Duurzaamheid bleef het thema van het tweede gesprek. Bioloog Michel Haring, wetenschapsfilosoof Coyan Tromp en antropoloog Rivke Jaffe gingen dieper in op de vragen hoe we een duurzame toekomst kunnen realiseren en kunnen zorgen dat er straks genoeg voedsel en huisvesting is voor iedereen.

Volgens Tromp, docent Future Planet Studies aan de UvA, gaan de grote beloftes van nieuwe technologieën soms voorbij aan de risico’s die het met zich meebrengt. Jaffe vindt dat het met de focus op verduurzaming ook belangrijk is om oog te houden voor de negatieve gevolgen van toenemende verstedelijking zoals ongelijkheid en de militarisering van steden. Daarbij, voegde Haring toe, moeten we ook de huidige vervuilende manier van voedselproductie radicaal omgooien en anders aankijken tegen kwesties als genetische gemodificeerd voedsel.

Zeepje met UvA logo

Het UvA-zeepje

Intermezzo

Het thema duurzaamheid werd afgesloten door UvA-alumni Sytze van Stempvoort en Robert-Willem Dol die met de bedrijven PeelPioneers en BeeBlue zeep ontwikkelen uit onder andere sinaasappelschillen en sinaasappelolie. Ze bouwen een fabriek die ongeveer 10 miljoen kilo sinaasappelschillen zal recyclen tot verschillende grondstoffen voor producten zoals zeep. Het publiek ontving na afloop een speciaal voor de UvA geproduceerd zeepje.

Vervolgens gaven UvA-alumni Yuri van Nieuwkerk en Huub Rutjes een korte voorstelling getiteld ‘Wereld in Trilling’ met een combinatie van beeld, tekst en geluid

V.l.n.r: Robbert Dijkgraaf, Coyan Tromp, Michel Haring en Rivke Jaffe (foto: Daniël Rommens)

V.l.n.r: Robbert Dijkgraaf, Lucas Ellerbroek, Edgar du Perron (foto: Daniël Rommens)

Het universum

Tijdens de derde en laatste gespreksronde ging Dijkgraaf met zijn gasten dieper in op de toekomst van de ruimtevaart. Ze bogen zich over de vraag of er leven bestaat op andere planeten. Volgens Lucas Ellerbroek, sterrenkundige aan de UvA, laat het toenemend aantal nieuwe exoplaneten zien dat de kans op organisch leven best wel groot is. Verder voorspelde Ellerbroek dat er een reële kans is dat toekomstige ruimtemissies zich zullen toespitsen op het delven naar grondstoffen uit, bijvoorbeeld, asteroïden. Zo’n ontwikkeling zou weer op zijn beurt juridische vraagstukken opwerpen waarover goed moet worden nagedacht, voegde Edgar du Perron, UvA-hoogleraar en raadsheer in de Hoge Raad toe.

Afsluiting

De middag werd afgesloten door UvA-almnus en cabaretier Tim Fransen die de humoristische kant van moraal en ethiek belichtte.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam