Interfacultaire lerarenopleidingen (Master LVHO en minor Educatie)

College en Graduate School of Child Development and Education

Wees alert op ransomware

Je hebt naar alle waarschijnlijkheid de berichtgeving gezien over ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, op ICT-systemen wereldwijd. Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat de ICT-systemen van de UvA en HvA geraakt zijn door ransomware.

Voorkom ransomware op jouw computer

Ransomware versleutelt je bestanden en vraagt vervolgens losgeld voor de sleutel om de bestanden weer beschikbaar te maken. Je kunt zelf veel doen om ransomware geen kans te geven:

• Als je een e-mail krijgt van een onbekende afzender, open dan het attachment niet.
  • Mocht je twijfelen of een e-mail, bestand of link te vertrouwen is, neem dan tijdens kantoortijden contact op met de servicedesk van ICT Services.
  • Zorg ook thuis voor goede beveiliging. Zorg dat op je computer altijd Microsoft is bijgewerkt met de laatste beveiligingsupdate en je de laatste versie van de antivirus-software hebt ge├»nstalleerd. En maak ook thuis backups van je bestanden, bijvoorbeeld op een externe harde schijf.
  • Mocht je toch te maken krijgen met ransomware op je werkplek, schakel dan je computer onmiddellijk uit en meld dit zo spoedig mogelijk bij de servicedesk van ICT Services. Ga in geen geval in op het aanbod het losgeld te betalen. ICT Services kan een backup terugzetten van de bestanden die je op het netwerk hebt opgeslagen.

Wat doen de UvA en HvA ter preventie?

De UvA en HvA hebben maatregelen genomen om de verspreiding van ransomware te voorkomen en voeren continu controles uit op de ICT-systemen van de UvA en HvA.

Vragen?

Meer informatie over ransomware vind je in de A-Z, onderwerp ICT-beveiliging.  Met vragen over ransomware kun je terecht bij de servicedesk van ICT Services via servicedesk-icts@uva.nl of 020 525 2200.

Gepubliceerd door  ICT Services

15 mei 2017