Interfacultaire lerarenopleidingen (Master LVHO en minor Educatie)

College en Graduate School of Child Development and Education

Veilig digitaal studeren: 10 gouden regels

Zijn jouw apparaten goed beveiligd en ken je de nieuwste verleidingstrucs van internetcriminelen? De digitalisering van het onderwijs brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Zorg dus voor een goede basisbeveiliging van je gegevens. En wees altijd alert… Gratis open wifi is leuk maar als je geen beveiligde verbinding gebruikt, kunnen anderen zomaar meekijken. Volg de tien gouden regels, want digitale onveiligheid is dichterbij dan je denkt.

Volg de tien gouden regels

Als je de tien gouden regels en de informatie onder ICT-beveiliging in de A-Z  doorleest, dan weet je wat jij zelf kunt doen om veilig digitaal te werken. Je vindt er praktische tips bijvoorbeeld voor het wijzigen van het wachtwoord van je UvAnetID.

Cybersave Yourself-campagne

Om je te helpen extra alert te zijn, starten we de campagne ‘Dichterbij dan je denkt-Cybersave Yourself’ (CSY). Op de website www.cybersaveyourself.nl vind je ook veel informatie en tips hoe je zelf je digitale veiligheid kunt verbeteren.

1. Zorg voor goede basisbeveiliging. Dit betekent minimaal: antivirussoftware, een firewall en de meest recente software-updates.

2. Laat je computer, laptop of tablet nooit onbeheerd achter. Vergrendel  je scherm als je even weggaat. Dat kan bij een Windows computer met de sneltoetscombinaties Ctrl-Alt-Delete of de Windowstoets + L(ock).

3. Gebruik voor je UvAnetID een uniek, sterk wachtwoord en geef het nooit uit handen.

4. Wijzig het wachtwoord van je UvAnetID minstens eenmaal per jaar.

5. Pas op voor phishing en ransomware (spam). Zorg dat je verdachte mails tijdig herkent met deze tips.

6. Gebruik voor het veilig opslaan van documenten, data en persoonsgegevens bij voorkeur Google Drive via Google Apps for Education. Wil je belangrijke of vertrouwelijke gegevens toch op je laptop, usb-stick of in de public cloud opslaan? Dan moet je zelf zorgen voor de backups, beveiligde USB-sticks gebruiken en/of je bestanden versleutelen voor je ze in de cloud opslaat.

7. Beveilig ook je mobiele telefoon en tablet.

8. Gebruik bij open wifi-netwerken (in trein, café etc) altijd een beveiligde verbinding via  VPN. Als je geen beveiligde verbinding gebruikt, kunnen anderen meekijken! Gebruik je wifi binnen de UvA-gebouwen? Kies dan de beveiligde netwerken 'eduroam' of 'uva'.

9. Houd je aan de ICT-gedragsregels van de UvA.

10. Ben je toch slachtoffer van een ICT-beveiligingsincident? Neem contact op met een van de balies in de studiecentra.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

8 mei 2017