Interfacultaire lerarenopleidingen (Master LVHO en minor Educatie)

College en Graduate School of Child Development and Education

Pas op voor nepmails die je computer gijzelen (ransomware)

Er circuleren weer veel nepmails die ernstige schade kunnen veroorzaken en bijvoorbeeld jouw bestanden kunnen vergrendelen.

Daarom vragen we je extra opmerkzaam te zijn. Lees de tips op veiliginternetten.nl, dan weet je hoe je nepmails op tijd herkent.

Wat te doen als je een nepmail hebt geopend en je bestanden versleuteld zijn?

Als het om je persoonlijke computer gaat, ga dan via een andere computer of apparaat (zoals een smartphone of tablet) naar de website fraudehelpdesk.nl . Daar vind je instructies en stappenplannen over hoe ransomware eenvoudig verwijderd kan worden. Lukt het je niet, ga dan naar een erkende computerreparateur.

Hoe herken ik een nepmail? Tips!

Op veiliginternetten.nl lees je waar je op moet letten om een nepmail te herkennen. Een factuur in een zip-bestand is altijd verdacht, want facturen en aanmaningen worden nooit zo verstuurd.

Veel nepmails in omloop

De media meldden recent dat de Tweede Kamer en een aantal Noord-Hollandse gemeenten getroffen zijn door een cyberaanval met cryptolocker ransomware. Dit kan leiden tot het versleutelen van bestanden op je harde schijf, maar ook op externe harde schijven, usb-sticks en virtual (cloud) disks. Ook (gedeelde) bestanden die zijn opgeslagen op (bedrijfs)netwerken kunnen worden versleuteld.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

3 april 2017