UvA Studenten

Vernieuwde gedragscode ‘Promotie- en kennismakingstijd van studentenverenigingen te Amsterdam’

Amsterdamse studentenverenigingen en UvA, HvA en VU vernieuwen afspraken

3 februari 2017

De UvA, de HvA en de VU hebben in nauwe samenwerking met 25 Amsterdamse studentenverenigingen, vertegenwoordigd door de Amsterdamse Kamer van Verenigingen (AKvV), een vernieuwde gedragscode ‘Promotie- en kennismakingstijd van studentenverenigingen te Amsterdam’ vastgesteld.

UvA-rector magnificus Karen Maex, HvA-rector Huib de Jong, VU-rector magnificus Vinod Subramaniam en AKvV-praeses Koos van der Maas ondertekenden de gedragscode op woensdag 1 februari. In het document zijn afspraken vastgelegd over de gang van zaken tijdens de kennismakingstijd van de studentenverenigingen. Het gaat om normen en waarden waar iedereen namens wie de gedragscode is ondertekend zich aan dient te houden. Voor de hogeronderwijsinstellingen is een goede samenwerking met de verenigingen erg belangrijk, onder meer omdat studentenverenigingen studenten de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen en ontplooien naast hun studie.

Meer nadruk op onderwijs

De vernieuwde gedragscode vervangt de eerdere code van de UvA en de VU uit 2009 en die van de HvA uit 2008. Een van de verschillen is dat – naast aandacht voor de algemene kennismakingstijd – nu meer nadruk ligt op de kennismakingstijd bij onderdelen van de vereniging, zoals disputen. Verder is er bijvoorbeeld meer aandacht voor onderwijs, onder andere met het uitgangspunt dat studenten te allen tijde zowel fysiek als mentaal onderwijs moeten kunnen volgen tijdens de kennismakingstijd, en zijn er waarborgen geformuleerd met betrekking tot diversiteit.

In de gedragscode zijn ook afspraken vastgelegd over de mogelijkheden voor de verenigingen om zich tijdens het academische jaar binnen UvA, HvA en VU te kunnen promoten bij studenten en aankomend studenten.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam