UvA Studenten

Zwanger- en ouderschap tijdens studie

Ben je zwanger, of combineer je de studie met ouderschap, dan is het goed om samen met een studentbegeleider te kijken hoe je dit kunt combineren met je studie. Hieronder staan de verschillende voorzieningen en andere informatie voor zwangere studenten en/of studenten met kinderen op een rij, evenals de contactpersoon waar je met je vragen terecht kunt.

Zwanger? Overleg met je studieadviseur

In geval van zwangerschap is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een afspraak te maken met de studieadviseur van je opleiding. Jullie kunnen dan kijken of er aanpassingen van je studieprogramma nodig zijn. Ook als je een studerende moeder of vader bent, kan het belangrijk zijn om contact te hebben met je studieadviseur. Bijvoorbeeld om te bespreken of een aanpassing van je programma mogelijk is, of als je kind ziek is en je daardoor vertraagd dreigt te raken in je studie.

Kolfruimtes

Binnen de universiteit zijn er ruimtes die gebruikt kunnen worden als kolfruimte. De mogelijkheden verschillen per campus. Neem contact op met je studieadviseur voor de mogelijkheden bij jouw opleiding.

Financiële ondersteuning

Profileringsfonds

Als je door zwangerschap en bevalling vertraging oploopt in je studie kun je, als je voldoet aan de voorwaarden, in aanmerking komen voor financiële steun van de universiteit. Uitgangspunt is dat deze steun maximaal 4 maanden bedraagt. Maak hiervoor een afspraak met een studentendecaan.

Particuliere fondsen

Als je geen of niet voldoende studiefinanciering hebt om je studie te bekostigen kun je een aanvraag bij een particulier fonds doen met een aanbeveling van een studentendecaan. Maak hiervoor een afspraak met een studentendecaan.

Studentendecaan

Studentendecaan Marjan Kuiper is aanspreekpunt voor studerende moeders en vaders. Voor vragen kun je bij haar terecht.

• mw. drs. J.M. (Marjan) Kuiper

Studentendecaan Marjan Kuiper

J.M.Kuiper@uva.nl | T: 0205252149

Ga naar detailpagina

Toeslagen

Vanuit de overheid zijn er verschillende vormen van toeslag mogelijk. Kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een toeslag op je studiefinanciering mogelijk, de eenoudertoeslag, als je een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar en je geen partner hebt.

Nuttige websites

De website van de gemeente waar je woont, voor bijvoorbeeld informatie over kinderopvang.

Gepubliceerd door  Studenten Services

5 juni 2018