UvA Studenten

Solliciteren

Goed oriënteren, succesvol solliciteren

Effectief solliciteren begint bij een goede oriëntatie op wat jij belangrijk vindt in werk, wat je te bieden hebt, welke functie goed bij je zou passen en bij welk type organisatie je op je plek bent.

Als je dat helder hebt en een passende vacature hebt gevonden, komt het erop aan om in een sollicitatieprocedure goed over te brengen waarom jij juiste persoon bent voor de functie. Daarnaast heb je tijdens het sollicitatietraject de mogelijkheid om te onderzoeken of de functie en de organisatie werkelijk bij jou past; met andere woorden, wil jij deze baan?

Het blijkt erg lastig te zijn om zonder goede oriëntatie succesvol te solliciteren. Vaak worden kandidaten afgewezen op een gebrek aan inzicht in de organisatie en ontwikkelingen in de sector, op het niet goed kunnen overbrengen van hun motivatie of het onvoldoende onder woorden kunnen brengen van hun kwaliteiten.

Bereid je voor met een vacatureanalyse

Het maken van een vacatureanalyse kan je helpen om beter voorbereid aan je sollicitatie te beginnen. Je maakt deze analyse voorafgaand aan het schrijven van je sollicitatiebrief en CV. Hoe je dit doet lees je in Hoofdstuk 8 van de Syllabus Solliciteren.

Sollicitatietips

UvA Job board toont het actuele aanbod aan stages en startersbanen van werkgevers die actief op zoek gaan naar talentvolle studenten. Naast de vacatures in UvA Job board zijn er meer banen beschikbaar, die vaak op andere manieren te vinden zijn. We geven je enkele tips. 

  1. Je kunt de arbeidsmarkt vergelijken met een ijsberg: slechts ongeveer 20% van de vacatures wordt gepubliceerd en is zichtbaar, op internet, in kranten en vakbladen, en in een vacaturebank als deze. De overige 80% van al het beschikbare werk is in eerste instantie onzichtbaar en wordt op een andere manier vervuld. Een vacature wordt vaak pas geplaatst als alle andere manieren om nieuwe medewerkers te vinden al zijn ingezet. Het belang van netwerken - naast het reageren op een vacature- is dus groot.
  2. Lees meer over de arbeidsmarkt. Voorafgaand aan het reageren op een vacature is het effectief om je te oriënteren op je wensen ten aanzien van werk, op wat jij te bieden hebt en op de mogelijkheden.
  3. De vacatures in de vacaturebank zijn ook een goed hulpmiddel om oriënteren op de arbeidsmarkt en om in kaart te brengen welke functies bij jou zouden passen.
  4. Voorafgaand aan het schrijven van een sollicitatiebrief en CV raden we aan een vacatureanalyse te maken. Deze vind je in hoofdstuk 8 van de Sollicitatiesyllabus.
  5. Ben je enthousiast over een vacature, maar word je ontmoedigd door de eisen die gesteld worden aan kandidaten? Bedenk dan dat in veel vacatureteksten de ideale kandidaat wordt omschreven en dat er altijd ruimte is om je eigen verhaal naar voren te brengen in een gesprek of in een brief. Kijk bij solliciteren het linkermenu voor meer informatie en begeleiding omtrent het sollicitatieproces.

Sollicitatieprocedure

Een sollicitatietraject bestaat uit een aantal elementen. Sommige sollicitatieprocedures zijn erg uitgebreid en bevatten nagenoeg alle elementen (in wisselende volgorde), andere trajecten zijn bijzonder kort. Dit is erg afhankelijk van het type functie en de organisatie. Zorg dat je voorafgaand aan het solliciteren een helder beeld hebt van de sollicitatieprocedure.

De stappen in het sollicitatieproces die je kunt tegenkomen zijn:

  1. Het insturen van een uitnodigende Sollicitatiebrief en representatief  CV of het invullen van een sollicitatieformulier
  2. Het voeren van één of meerdere sollicitatiegesprekken
  3. Het doen van een assessment
  4. Het insturen van een videopresentatie over jezelf
  5. Het voeren van een arbeidsvoorwaardengesprek

Workshop, training en individuele feedback

Wil je je sollicitatievaardigheden aanscherpen? Dan kun je daarvoor terecht bij de tweedaagse training Loopbaanoriëntatie of de workshop Assessment. Ook de workshop Presenteer Jezelf kan behulpzaam zijn in jouw sollicitatietraject.

Daarnaast kun je feedback ontvangen op je sollicitatiebrief en CV tijdens het inloopspreekuur van het Student Careers Centre. De loopbaanadviseurs denken met je mee hoe jij je motivatie en kwaliteiten zo goed mogelijk over kunt brengen.

Volg het onderwerp Solliciteren op de Pinterest-pagina van het UvA Student Careers Centre (Loopbaan Advies Centrum). 

Gepubliceerd door  Studenten Services

11 mei 2017